NRC-enquête: Kamerlid legt tijdens reces 2,1 werkbezoeken af

Kamerleden Peter van Heemst (PvdA), Boris van der Ham (D66) en Willibrord van Beek (VVD) tijdens een werkbezoek aan de Hollywood Music Hall in Rotterdam in 2003. Foto NRC / Bas Czerwinski

Kamerleden leggen in de negen weken reces die ze deze zomer hebben gemiddeld 2,1 werkbezoeken af. Daarbij is het buitenland opvallend populair, blijkt uit een enquête van NRC Handelsblad.

NRC-redacteuren Annemarie Kas en Freek Staps hielden een enquête onder Kamerleden. 60 procent (90 Kamerleden) van hen werkte daaraan mee.

Uit de enquête blijkt dat de meeste parlementariërs in de praktijk maar beperkt invulling aan het idee dat het reces gebruikt dient te worden om de band met het land te versterken.

De belangrijkste resultaten:

  1. Gemiddeld legt een Kamerlid deze zomer 2,1 werkbezoeken af, die meestal een paar uur duren.
  2. Het buitenland is populair. Van de 187 werkbezoeken gaan er 30 over de grens.
  3. Er zijn geen harde regels voor de activiteiten tijdens het reces en politieke partijen hebben geen beleid waar hun Kamerleden aan moeten voldoen.
  4. Niemand weet van al zijn collega’s waarmee zij bezig zijn – of zelfs waar ze daadwerkelijk zijn.

ChristenUnie en GroenLinks leggen gemiddeld de meeste werkbezoeken af. De Partij voor de Dieren heeft nul afspraken. Sommige volksvertegenwoordigers houden hun bezoeken voor zichzelf. Lilian Helder (PVV): “Niet iedereen wil dat dat bekend wordt.”

Het werk gaat ook gewoon door

Geen enkele fractie heeft vaste regels voor werken tijdens het reces, maar alle partijen zijn voorstander van het verbeteren van de band met het land door middel van werkbezoeken. “Natuurlijk is er tijd voor de broodnodige vakantie”, schrijft het parlement op de eigen website onder het dossier ‘reces’. “Maar het werk gaat ook gewoon door.” Met werkbezoeken kunnen Kamerleden “kennis en ervaring opdoen” om die “te gebruiken in debatten of om nieuwe ideeën of wetsvoorstellen te ontwikkelen”.

Het fenomeen werkbezoek kwam op in de jaren zestig, met als doel de kloof tussen burgers en politiek te dichten.

Lekker in Nederland fietsen

Andere resultaten uit het onderzoek:

  • Veruit het populairst zijn bezoeken aan zorginstellingen en justitiële organisaties. De PvdA-parlementariërs gaan deze zomer bovengemiddeld veel op bezoek bij politiekorpsen, rechtbanken en gevangenissen.
  • Niemand gaat vaker over de grens dan GroenLinks. Andere Kamerleden gaan bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, Duitsland, Egypte, Kenia en Mozambique. Cynthia Ortega-Martijn van de ChristenUnie geeft haar volledige verblijf van zes weken op de Antillen op als werkbezoek.
  • Sommige Kamerleden zeggen helemaal niet met hun werk als volksvertegenwoordiger bezig te zijn. Helma Neppérus (VVD) gaat “lekker in Nederland fietsen”, en is “scheidsrechter op het wereldkampioenschap roeien onder de 23 jaar”.

Lees vanmiddag op pagina 6 en 7 van NRC Handelsblad een grote productie van redacteuren Annemarie Kas en Freek Staps over de enquête onder Kamerleden. Of lees het artikel vanaf 16.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees).