Ik snap helemaal niet waarom KPN zijn tarieven zou ‘moeten’ verhogen

KPN is van plan om in september de tarieven voor mobiel internetten te verhogen (NRC Handelsblad, 19 juli).

Het omhoog ‘moeten’ van de tarieven vind ik volstrekt onbegrijpelijk. Het enige wat ik wel begrijp, is dat op de mobiele telecommarkt in Nederland volstrekt onvoldoende marktwerking blijkt te zijn.

Via mijn Duitse provider krijg ik voor 9,95 euro 1 gigabyte per maand en voor 19,95 euro 5 gigabyte, zonder restricties. In het Verenigd Koninkrijk worden vergelijkbare prijzen gehanteerd. Het is allang geen slechte optie meer om hiermee zelfs in Nederland te internetten.

Het landelijk overgenomen geweeklaag van KPN, waarin ook de media meegaan, maakt het maatschappelijk wel erg makkelijk voor KPN om tariefsverhogingen door te voeren en om daar ook ‘begrip’ voor te oogsten. Dat begrip ontbreekt bij mij geheel en bij de concurrenten van KPN blijkbaar ook.

Het gaat KPN veel te goed om publiekelijk begrip te tonen voor een ordinaire prijsverhoging. Of is dit alsnog een zaak voor de NMa?

Gert Ruijer

Hilversum

    • Gert Ruijer Hilversum