Hollande wil zich buiten zaak tegen DSK houden

François Hollande wist niets van de vermeende poging tot verkrachting van de schrijfster Tristane Banon door Dominique Strauss-Kahn in 2003. Hij kreeg indertijd wel te horen dat er ‘iets’ was gebeurd tussen beide, maar werd niet op de hoogte gebracht van de eventuele details. Dat heeft Hollande gisteren zelf verklaard tegenover de Franse justitie, die na een klacht van Banon (32) een vooronderzoek is gestart. Hollande hoopt dat de zaak voor hem hiermee is afgerond: „Ik heb hier verder niets mee te maken.”

Hollande werd gehoord omdat hij volgens Banon op de hoogte was gebracht van de vermeende poging tot verkrachting. Hollande, naast Martine Aubry de belangrijkste kanshebbers om de socialistische kandidaat te worden bij de Franse presidentsverkiezingen volgend jaar, was in 2003 partijleider van de PS. Een duidelijk geïrriteerde Hollande wilde na zijn gesprek met justitie alleen maar een korte verklaring afleggen: „Dit is een verhaal tussen twee mensen. De PS of haar toenmalige secretaris-generaal hebben hier niets mee te maken.” Hollande maakte ook gewag van „politieke manipulatie”. Hij meent dat rechtse politici en journalisten hem proberen zwart te maken. Een officiële verklaring van de PS had het over „een campagne à la Murdoch”.

Komende weken worden ook twee bekende journalisten gehoord over wat zij wisten over de zaak-Banon. De Amerikaanse openbaar aanklager Cyrus Vance, bezig met een ander onderzoek naar Dominique Strauss-Kahn in New York, zou eveneens geïnteresseerd zijn in het verhaal van Banon. Banons advocaat had dinsdag een ontmoeting met Vance. Een officieel verzoek om Banon te spreken is er evenwel nog niet.