Hoe ziet een agent of je illegaal bent?

Dat kan een politieagent niet zien. Belangrijk hierbij is dat de politie nog steeds niet zomaar iemand mag aanhouden om even vingerafdrukken af te nemen, of om iemands paspoort op echtheid te controleren.

Een agent moet volgens de wet altijd aanleiding hebben om iemand aan te houden – daar is bijvoorbeeld de verdenking van een strafbaar feit voor nodig. Nederland kent, zoals dat heet, geen toonplicht van identiteitsbewijzen, wel een draagplicht.

De mobiele apparatuur maakt het, in geval van twijfel bij een aangehouden persoon, natuurlijk wel gemakkelijker om sneller iemands gegevens te checken. De verdachte hoeft immers niet meer helemaal mee naar het bureau voor verder onderzoek. „Ik ga ervan uit dat de politie daarbij zorgvuldig en volgens de regels blijft handelen”, zegt hoogleraar Corien Prins daarover, „en verder moeten burgers altijd zelf alert blijven op hun rechten”.