Hoe veilig is zo'n apparaat?

Agenten kunnen de scanner aansluiten op een gewone Black-Berry. Het apparaat bestaat al, maar de software moet nog wel op de telefoons worden geïnstalleerd. De naam van de leverancier van het apparaatje en van de software is nog niet openbaar. Over functionaliteit, veiligheid, kosten en betrouwbaarheid valt dus nog weinig te zeggen.

Wel is zeker dat aan zo’n mobiel apparaat en de verbinding daarvan risico’s verbonden zijn. Ook als die verbinding is beveiligd, zegt Corien Prins, hoogleraar recht en informatisering in Tilburg. Mobiele verbindingen worden steeds kwetsbaarder, zegt zij, „of dat nou de verbinding met de Rabobank is, of dit lijntje van het mobiele apparaat naar het politiebureau”.

Als het hackers lukt om een identiteitsnummer en adresgegevens te bemachtigen, in combinatie met een banknummer, geloven servicemedewerkers van een bank zo dat die hacker bevoegd is. „En hier is niet alleen dat mobiele lijntje riskant. Een agent kan het apparaat ook ergens laten liggen.”