Hoe uniek is deze proef?

Nederland is niet het eerste land dat zulke mobiele scanapparatuur test. Vorige maand werd bekend dat een aantal Amerikaanse politiekorpsen een vergelijkbaar opsporingshulpmiddel krijgt: een speciaal aangepaste iPhone die vingerafdrukken, gezicht- en irisscans kan maken en matchen. Kosten van deze MORIS (Mobile Offender Recognition and Identification System): 3.000 dollar per stuk.

Ook in Groot-Brittannië werkt de politie al langer met mobiele scanners. In 2006 begon daar een proef met ongeveer driehonderd apparaten, maar sinds 2010 gebruiken alle korpsen daar de mobiele scanners om de identiteit van verdachten te controleren. Dat gaat dus verder dan de bedoelingen die het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie vooralsnog met de apparaten heeft. Het zou de Britse politieagenten per keer dat ze het apparaatje moeten gebruiken, ten minste dertig minuten tijd schelen. In Groot-Brittannië loopt overigens ook een discussie over privacy; agenten zouden door het apparaatje te veel worden aangemoedigd om gegevens na te trekken.