Hackers opgepakt in Nederland en in de VS

De Nationale Recherche heeft dinsdag vier Nederlandse verdachten aangehouden, die deel zouden uitmaken van het internationale hackerscollectief Anonymous.

Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren gemeld. Ook in de VS en het Verenigd Koninkrijk waren er arrestaties. De Nederlandse verdachten zijn mannen tussen de 17 en 35 jaar. Volgens het OM opereerden zij onder de naam AntiSec NL, en zouden ze zich bezig hebben gehouden met het „stelen en openbaar maken van vertrouwelijke gegevens”.

Volgens het OM is de groep verantwoordelijk geweest voor inbraken op verschillende Nederlandse websites, waaronder de datingsite Pepper.nl en de website van een protestants kerkgenootschap in Ugchelen. Volgens de technologiesite ZDnet.nl hebben de hackers ook ingebroken op de site van een computerleverancier en klantgegevens online gezet.

De Nederlandse hackers deden verslag van hun acties op Twitter. Voor interne communicatie gebruikten ze een besloten chatkanaal. Rechercheurs kwamen de hackers op het spoor door onder een schuilnaam in te loggen. De rechercheurs kregen daarbij hulp van internetbeveiligingsbedrijf Fox-IT.

AntiSec (‘Anti Security’) is een los-vaste internationale hackersgroepering, die zijn oorsprong heeft in het Anonymous-collectief. Anonymous wordt verantwoordelijk gehouden voor het platleggen van internetbetaaldienst Paypal, nadat deze vorig jaar had geweigerd om nog langer donaties voor WikiLeaks te verwerken.

Tegelijk met de aanhoudingen in Nederland werden in de VS veertien verdachten gearresteerd die betrokken zouden zijn geweest bij de aanval op Paypal. Hoewel het gaat om separate onderzoeken, zijn de aanhoudingen op elkaar afgestemd, om te voorkomen dat hackers elkaar zouden waarschuwen.

Ook in Groot-Brittannië werd een vermeende cybercrimineel opgepakt. De 16-jarige jongen zou lid zijn van de hackergroep LulzSec, een andere afsplitsing van Anonymous. Onlangs brak deze groep in op de website van de Britse tabloid The Sun van Rupert Murdoch en plaatste een nepbericht waarin de dood van de mediatycoon werd gemeld. (NRC)