Grote order Airbus in VS

Vliegtuigfabrikant Airbus heeft een grote order in de VS in de wacht gesleept. Luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft besloten om honderden vliegtuigen voor de kortere afstand deels te vervangen door toestellen van de Europese vliegtuigbouwer.

In totaal, zo heeft Airbus gisteren bekendgemaakt, zal American Airlines 260 passagiersvliegtuigen van de A320-familie aanschaffen, waaronder 130 A320neo’s, een gemoderniseerde versie van de A320 die 15 procent minder brandstof verbruikt.

De grote order voor Airbus is een tegenvaller voor concurrent Boeing. Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen vlogen tot nu toe vrijwel uitsluitend met toestellen van de vliegtuigbouwer uit Seattle. American Airlines heeft echter besloten een order voor bijna 600 toestellen over de twee vliegtuigbouwers te verdelen. Tegelijk met de bekendmaking van Airbus liet Boeing weten American Airlines bij Boeing 200 nieuwe 737’s heeft besteld, met een optie voor nog eens 100 toestellen.

Airbus heeft veel succes met de vernieuwde A320’s op de enorme markt voor narrow body passagiersvliegtuigen, waar Boeing met de 737 nog grootste speler is. Op de Parijse beurs steeg het aandeel van EADS, het moederconcern van Airbus, met ruim 4 procent tot 24,86 euro.