Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Gevangenisstraf voor kritische journalisten Ecuador

Handout picture released by Ecuadorean newspaper El Universo, of Cesar as he is embraced surrounded by a crowd of employees demonstrating in his favour outside the Supreme Court in Guayaquil, Ecuador, on July 19, 2011. A judge in Ecuador convicted on July 20, 2011 three newspaper executives, Nicolas, Carlos and Cesar Perez, and an editor, Emilio Palacio, of libel, sentenced them to three-year jail terms and handed a 40-million-dollar damages award to President Rafael Correa. AFP PHOTO/EL UNIVERSO - Jorge Guzman
Handout picture released by Ecuadorean newspaper El Universo, of Cesar as he is embraced surrounded by a crowd of employees demonstrating in his favour outside the Supreme Court in Guayaquil, Ecuador, on July 19, 2011. A judge in Ecuador convicted on July 20, 2011 three newspaper executives, Nicolas, Carlos and Cesar Perez, and an editor, Emilio Palacio, of libel, sentenced them to three-year jail terms and handed a 40-million-dollar damages award to President Rafael Correa. AFP PHOTO/EL UNIVERSO - Jorge Guzman Cesar Perez, een van de directeuren van El Universo, wordt omhelsd door betogers buiten de rechtbank in Guayaquil. De demonstranten lieten hun afkeer van de zaak tegen de journalisten horen. Foto AFP / El Universo / Jorge Guzman

Journalisten van de Ecuadoraanse oppositiekrant El Universo hebben hoge gevangenisstraffen gekregen wegens smaad tegen president Rafael Correa. De drie directeuren en een voormalig columnist krijgen tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van 21 miljoen euro. De krant moet ruim zeven miljoen euro betalen.

President Correa is blij met de uitspraak, meldt zijn advocaat Alembert Vera aan persbureau AP:

“Van nu af aan kan iedere burger verlangen dat zijn goede naam en eer gerespecteerd worden.”

Columnist Emilio Palacio noemde de uitspraak ‘barbaars’ en kondigde onmiddelijk beroep aan. Palacio zette in de krant vraagtekens bij een legeractie in september. Het leger werd ingezet om de president te ontzetten toen hij werd belaagd door stakende politieagenten. Correa was naar een ziekenhuis gevlucht nadat hij in een confrontatie met de stakers klappen had opgelopen. De regering hielp de hulp van het leger in tegen ‘gewapende opstandelingen’ die het gebouw omsingelden. De column van Palacio was getiteld ‘Nee tegen de leugens’. Hij schreef dat ‘de Dictator’ zonder voorafgaande waarschuwing had laten schieten op ‘een ziekenhuis vol burgers en onschuldigen’.

Correa heeft nog een rechtszaak lopen tegen journalisten. Hij eist 3,5 miljoen euro elk van twee journalisten die in een boek onthulden dat zijn broer Fabricio voor 423 miljoen euro aan overheidscontracten in de wacht heeft gesleept, voornamelijk voor wegenbouwprojecten. Correa zegt dat hij niet wist van de contracten, die hij meteen nadat ze bekend werden heeft laten ontbinden.

Voorvechters van persvrijheid zijn ook bezorgd over de instelling van een toezichthouder die ‘excessen’ in de nieuwsmedia moet voorkomen. Het Comité ter Bescherming van Journalisten in New York zegt dat dit ‘de deur naar overheidscensuur openzet’. Correa stelt dat hij strijdt tegen ‘onverantwoordelijke verslaggeving’ door media die geleid worden door ‘oligarchen’ die er op uit zijn zijn regering ten val te brengen.

Op de persvrijheidslijst van Reporters Without Borders uit 2010 staat Ecuador tamelijk laag, op nummer 101, gedeeld met Armenië.

El Universo heeft uit protest een citaat van de Russisch-Amerikaanse filosoof en schrijver Ayn Rand op de website gezet:

Een ruwe vertaling:

“Veroordeeld. Wanneer je merkt dat je om iets te produceren toestemming nodig hebt van diegenen die niets produceren; wanneer het geld blijkt te vloeien naar diegenen die niet handelen in goederen, maar in gunsten; wanneer je merkt dat velen rijk worden door omkoping en beïnvloeding door meer dan door werk, en dat de wet ons niet beschermt tegen hen, maar, in tegendeel, hen beschermt tegen ons; wanneer de corruptie wordt beloond en eerlijkheid een zelfopoffering, dan kan men ondubbelzinnig zeggen dat de samenleving verdoemd is.”