'Gesink te berekenend'

Strasbourg - Straatsburg - Frankrijk - wielrennen - cycling - cyclisme - Tour de France - tijdrit-timetrail-contre le montre proloog - Michael Boogerd (Rabobank) - foto Marketa Navratilova/Cor Vos ©2006 Cor Vos

Naam: Michael Boogerd

Leeftijd: 39

Tourprestaties: twee ritzeges (1996, 2002), vijfde in algemeen klassement (1998)

„Ik ben zwaar onder de indruk van Edvald Boasson Hagen. Als 24-jarige wint hij twee Tourritten. Hij rijdt in twee lastige bergritten in de aanval. Hagen gaat de komende jaren nog veel ritten winnen.

„Er was veel commotie over de gevaarlijke afdalingen van gisteren. Ik vind dat niet terecht. Ik ben dertien jaar prof geweest, ik heb over de vreemdste wegen gereden. In de Ronde van Vlaanderen sturen ze je ook over de smalste wegen, en dat is de mooiste koers van het jaar! Als je geen risico’s durft nemen, moet je geen renner worden.

„De Galibier is lastig, maar het is geen dodelijke klim. Ik heb hem nooit als slotklim opgereden, maar ik weet zeker dat hij voor verschillen zal zorgen. Ik verwacht vooral morgen op Alpe d’Huez spektakel.

„Ik reed wél graag in slecht weer. In 1996 won ik een rit in Aix-les-Bains. Het was een bizarre etappe. Het stortregende, en op enkele kilometers van het einde ontsnapte ik samen met Mauri uit het peloton. Het was zo glad dat hij zijn bocht miste. Ik ben het peloton nipt voorgebleven. Dat blijft een van mijn mooiste zeges.

„Ik zie de komende bergritten geen Nederlanders meedoen voor de zege. Met Mollema, Kruijswijk en Gesink gaan we de komende jaren meedoen, nu is het te vroeg.

„Ik vind het wel jammer van Gesink. Die jongen heeft talent, maar het komt er deze Tour niet uit. Hij heeft problemen met de druk, maar misschien schort het ook aan de voorbereiding. Het is allemaal te berekenend. Je moet als renner op je gevoel durven afgaan. Wielrennen is meer dan statistieken. Het is niet perfect berekenbaar, zoals schaatsen of zwemmen. Daar heb je een gesloten parcours. Het is altijd hetzelfde. Bij wielrennen is dat niet het geval. Het is niet omdat je een bepaald wattage trapt, dat je goed bezig bent.

„Cadel Evans blijft voor mij de topfavoriet voor de eindwinst. Contador geeft me ook een goede indruk, maar ik denk dat hij niet genoeg achterstand kan goedmaken voor de tijdrit. Ik denk niet dat de Schlecks eraan te pas komen, ook al wordt het weer goed de komende dagen. Dat is evenzeer in het voordeel van Contador.

„Ik was in 1998 bevoorrecht getuige te zijn van de aanval van Marco Pantani op de Galbier. Die reed geletruidrager Ullrich in de rit naar Les Deux Alpes op negen minuten. Hij viel al aan op de Galibier, op bijna vijftig kilometer van de finish. Dat lijkt vandaag onmogelijk, maar het kan nog altijd gebeuren. Alles zat mee voor Pantani die dag: hij was super, het was rotweer en Ullrich zat geïsoleerd. Ik zie het dit jaar wel niet gebeuren. Daarvoor zijn de favorieten niet goed genoeg.

    • Jeroen Zuallaert