Geen patiëntenstop Maasstad Ziekenhuis

Een stop op de opname van patiënten in het Maasstad ziekenhuis is niet nodig. Dat heeft de patiëntenraad van het ziekenhuis dat sinds gisteren onder verscherpt toezicht staat van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bekendgemaakt aan de NOS.

Het ziekenhuis is onder toezicht geplaatst omdat het niet snel genoeg de nodige maatregelen zou treffen om de resistente bacterie Klebsiella te bestrijden. Binnen enkele maanden stierven 25 patiënten die besmet waren, al zijn ze niet noodzakelijkerwijs aan die bacterie overleden. Dat is ook de opvatting van de patiëntenraad, die daarom vindt dat een opnamestop voorbarig zou zijn.

Bij 63 (ex)-patiënten is besmetting geconstateerd. Ruim 1.800 (ex)-patiënten worden opgespoord en onderzocht. Velen zijn al naar huis. Dagblad Metro meldt dat de bacterie inmiddels ook is opgedoken in het Rotterdamse revalidatiecentrum Rijndam.

Klebsiella-bacteriën zijn darmbacteriën die normaal gesproken ook in de darmen van gezonde mensen voorkomen. De bacterie die nu in Rotterdam is gevonden, is echter een echte ziekenhuisvariant en is in staat verschillende typen antibiotica af te breken. Ze zijn onder andere resistent tegen carbapenems. Binnen de klasse van penicilline-achtige antibiotica zijn carbapenems de laatste verdedigingslinie in de strijd tegen resistente bacteriën.

    • Bart Hinke