Geen excuus premier Cameron om schandaal

De Britse premier zei ook dat er een einde moet komen aan de nauwe banden tussen media en politiek.

De Britse premier David Cameron had „achteraf gezien” oud-News of the World-hoofdredacteur Andy Coulson „beter niet in dienst kunnen nemen” als woordvoerder. Dat heeft hij gisteren in het Lagerhuis gezegd tijdens een spoeddebat over het afluisterschandaal rond mediamagnaat Rupert Murdoch.

De Conservatieve premier bevestigde dat de afluisterzaak wordt uitgezocht door een commissie onder leiding van een rechter, die binnen een jaar verslag moet uitbrengen. Met een verwijzing naar de contacten tussen verscheidene premiers en topfiguren van het Murdoch-concern zei hij ook dat een eind moet komen aan de „extreem nauwe banden tussen media en de politiek” en dat het tijd is voor „een frisse start”. Daarna zou de regering zich weer kunnen richten op essentiële zaken als de economie.

De premier zei pas excuses te willen aanbieden voor het inhuren van Coulson als zou blijken dat deze wel degelijk op de hoogte was geweest van de afluisterpraktijken door zondagstabloid News of the World. Coulson ontkent dat. Oppositieleider Ed Miliband nam geen genoegen met wat hij een „half excuus” noemde, en eiste dat Cameron zich volledig zou verontschuldigen voor het „binnenhalen [van Coulson] in de regering.”

De Lagerhuiscommissie voor Binnenlandse Zaken beschuldigt de politie van een „catalogus aan fouten” in het onderzoek naar het afluisterschandaal. Agenten zouden tijdens een eerder onderzoek „niet de wil” hebben gehad om uit te zoeken wat er aan de hand was. Tegelijkertijd probeerde uitgever News International, in handen van Murdoch, het politieonderzoek te dwarsbomen.

Gisteren gelastte het Britse Hooggerechtshof de politie informatie openbaar te maken over het vermeende afluisteren van acteur Hugh Grant en schrijver Jemina Khan. Uit de informatie zou blijken dat Grant en Khan werden afgeluisterd door een privédetective van NotW. (NRC)