Frisse en authentieke hommage

Scene uit de film Attack The Block (2011) FOTO: eOne

Attack the Block

Regie: Joe Cornish. Met: John Boyega, Nick Frost. In: 14 bioscopen. ****

Regisseur Joe Cornish is duidelijk een filmfan die een hommage wil brengen aan de films waar hij van houdt, bovenal aan de films van John Carpenter als Escape from New York, The Thing en Assault on Precinct 13. Van al die films is wel iets terug te vinden in Attack The Block, waarin een groep rondhangende lummels hun achterstandwijk moet verdedigen tegen buitenaardse wezens met lichtgevende tanden. Dat de film ondanks de stortvloed aan filmverwijzingen toch fris en authentiek is, komt doordat Cornisch aan zijn Amerikaanse inspiratiebronnen een stevige dosis rauw Brits straatleven toevoegt. De regisseur buit de locatie – troosteloze flatcomplexen – maximaal uit en de stoere pseudo-gangsta’s lijken levensecht. Mooie mix van actie, komedie en een heel klein beetje horror.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn