Film

Briljante bijrollen

Richard Shepard (regie): I Knew It Was You. Rediscovering John Cazale

dvd documentaire

John Cazale speelde in de jaren zeventig in vijf films en die vijf films werden allemaal genomineerd voor een Oscar voor beste film: The Godfather, The Godfather II, Dog Day Afternoon, The Conversation en The Deer Hunter (quizvraag: welke drie films verzilverden de nominatie?) Zelf werd hij nooit genomineerd voor een filmprijs. Cazale is zo’n acteur die in het Engels een character actor wordt genoemd. Hij speelde nooit de hoofdrol, maar wist op te vallen in bijrollen, zoals Edward Everett Horton dat deed in de films van Fred Astaire. In The Godfather speelde Cazale Fredo, de beetje zielige oudere broer van Michael Corleone, die vertolkt werd door Al Pacino, en dat deed hij zo goed dat Coppola de rol van Fredo in deel 2 groter maakte. Pacino zorgde ervoor dat Cazale ook naast hem stond in Dog Day Afternoon als medebankrover, hoewel het personage eigenlijk veel jonger was. Na de auditie ging Sidney Lumet overstag.

Bijrolacteurs zijn niet vaak het onderwerp van documentaires, maar Cazale valt deze eer nu, zij het kort, te beurt in I Knew It Was You, waarin zowel acteurs en regisseurs die met hem gewerkt hebben aan het woord komen, onder wie Pacino en Meryl Streep, als latere bewonderaars, onder wie Steve Buscemi en Philip Seymour Hoffman, die hem allemaal prijzen om zijn vermogen in een rol op te gaan en sukkels geloofwaardiger te spelen dan de hoofdrolspelers onder hen zelf zouden kunnen. Maar ook Pacino zegt meer van Cazale geleerd te hebben dan van andere acteurs.

Cazale had al kanker toen hij begon aan de opnames van The Deer Hunter. Het werd zijn laatste film; hij overleed voor de première.

Bianca Stigter

Boerenmoord in 1835

Nicolas Philibert (regie): Retour en Normandie

dvd documentaire

Deze film was gebaseerd op de gelijknamige casestudy van filosoof Michel Foucault, over een moordzaak in 1835 waarbij een boerenzoon zijn moeder, zusje en broer vermoordde. De verfilming van het boek vond plaats in Normandië, in een plaatsje vlakbij de plek van de misdaad. Allio castte in zijn film echte boeren die in de huid kropen van hun voorgangers van 140 jaar eerder, acteurs speelden de rollen van notabelen die zich over de moordzaak bogen. In 2005, dertig jaar na de opnames, keert de inmiddels gelauwerde documentairemaker Nicolas Philibert (Être et avoir) terug naar Normandië om de bewoners die indertijd in de film meespeelden weer op te zoeken.

Zijn documentaire is zowel een hommage aan de vergeten filmmaker René Allio als een portret van de boerenstand in Normandië anno 2005. Net als zijn leermeester Allio gunt Philibert in zijn melancholieke documentaire de boeren eventjes een plek in het licht. Wel jammer dat de speelfilm Moi, Pierre Rivière niet als bonusschijf bij de dvd zit.

André Waardenburg