Film

scene uit de film Tree of Life (2010) FOTO: Fox Searchlight Brad Pitt

Le gamin au vélo

De simpele vertelling over de tienjarige Cyril die wegloopt uit het kindertehuis om zijn vader te zoeken die hem verstoten heeft, kreeg de structuur van een sprookje. Cyril is de held die op zoektocht gaat: eerst wil hij zijn fiets vinden en dan zijn vader. Op zijn weg komt hij een goede fee tegen, kapster Samantha (Cécile de France). Schurken proberen hem van zijn missie af te houden (jeugddelinquent Wes). In Le gamin laten de broers Dardenne lichte tinten toe – ongewoon in hun werk. De film is daardoor ook geschikt om er kinderen mee naar toe te nemen.

Waterkinderen

Regisseuse Aliona van der Horst zet direct de relatie met de toeschouwer op scherp. Ze filmde een portret van pianiste en performancekunstenares Tomoko Mukaiyama tijdens het maken van haar multimedia-installatie Wasted. Zij exposeerde 12.000 witte zijden jurken gekleurd met menstruatiebloed in haar geboortedorp Tokamachi in Japan. De film onderzoekt de relatie tussen onderwerp en maker en ook die tussen film en toeschouwer. Ze onderzoekt het taboe op het onderwerp menstruatie.

Harry Potter & the Deathly Hallows: Part 2

Dat Harry Potter zich in deel acht van de filmsage definitief als messias ontpopt, zal verstokte ‘Potterati’ niet verrassen. Ze kunnen zich wel verheugen op de vlekkeloze uitvoering van deze eindstrijd tussen goed en kwaad. Harry, Ron en Hermelien keren terug naar hun school Zweinstein, die tot een smeulend puinveld wordt herschapen. Niet alles lukt in dit laatste deel, al was het omdat al die tien jaar geleden gecaste kinderen niet allemaal rasacteurs zijn – krom je tenen bij de Churchillspeech van underdog Marcel Lubbermans of de stijve intimiteit tussen Ron en Hermelien. Wel is er een goede mix tussen actie en stille momenten.

The Tree of Life

De nieuwe film van Terrence Malick, The Tree of Life, is een eigenzinnig familiedrama over een traumatische jeugd in de vroege jaren vijftig, ingebed in bespiegelingen over het ontstaan van de aarde, de verbondenheid tussen levenden en doden en de plaats van de mens in de kosmos. De vader in de film (Brad Pitt) voert een eeuwige strijd van allen tegen allen die zijn eigen leven en dat van zijn gezin ruïneert. De moeder (Jessica Chastain) staat voor het hogere: liefde, genade, mystiek, als een roodharige engel.