Executie ondanks vergeving

Een Texaan is gisteren geëxecuteerd voor het vermoorden van een Indiase immigrant, naar eigen zeggen uit wraak voor de aanslagen van 11 september 2001, waarbij zijn zus omkwam.

De 41-jarige Mark Stroman schoot Vasudev Patel op 4 oktober 2011 in een winkeltje in Dallas neer. Eerder al – op 15 en 21 september – schoot Stroman twee andere immigranten neer van wie hij dacht dat zij uit het Midden-Oosten kwamen. In werkelijkheid kwamen alle drie de slachtoffers uit Zuid-Azië. De Bengaal Rais Bhuiyan overleefde als enige de aanval. Hij spande een rechtszaak aan om de executie van Stroman te stoppen. „Hem doden is geen oplossing,” aldus de islamitische Bhuiyan. „Hij heeft geleerd van zijn fouten.” Dat pleidooi werd gistermiddag enkele uren voor de executie afgewezen door het Hooggerechtshof.

Stroman schreef in 2002 dat hij verbolgen was dat landgenoten van de aanslagplegers van 9/11 „op zijn kosten” in „het land van melk en honing” woonden. Na jarenlange gevangenisstraf zag hij dat anders: „Ik heb een enorme fout gemaakt, door rouw en haat gedreven.” (AP, AFP)