EU-landen akkoord over steunplan Griekenland

(L-R) Greek Prime Minister George A. Papandreou, European Council President Herman Van Rompuy and European Commission President Jose Manuel Barroso arrive for a presser after the EU summit on July 21, 2010 at the European Council headquarters in Brussels. According to a draft agreement at the EU summit -- in which IMF managing director Christine Lagarde was participating -- the eurozone will provide Greece fresh loans and take steps to reduce the country's 350-billion-euro debt. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
(L-R) Greek Prime Minister George A. Papandreou, European Council President Herman Van Rompuy and European Commission President Jose Manuel Barroso arrive for a presser after the EU summit on July 21, 2010 at the European Council headquarters in Brussels. According to a draft agreement at the EU summit -- in which IMF managing director Christine Lagarde was participating -- the eurozone will provide Greece fresh loans and take steps to reduce the country's 350-billion-euro debt. AFP PHOTO / GEORGES GOBET Het steunplan voor Griekenland wordt ontvouwd op de persconferentie na de EU-top, met v.l.n.r. de Griekse premier Papandreou, EU-president Van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie Barroso. Foto AFP / Georges Gobet

De Europese regeringsleiders hebben overeenstemming bereikt over een tweede steunplan voor Griekenland. Het plan omvat 109 miljard euro.

Lees wat opmerkelijk is aan het nieuwe steunplan.

De rente op de leningen voor Griekenland wordt verlaagd naar 3,5 procent, tegen 4,5 procent nu. De Franse president Sarkozy verklaarde dat Griekenland daarmee de komende tien jaar dertig miljard euro uitspaart.

Ook wordt de looptijd van leningen aan Griekenland verdubbeld van 7,5 jaar naar vijftien jaar. Daarnaast is er overeenstemming bereikt over een bijdrage van de private sector, die 37 miljard euro aan krediet beschikbaar stelt voor Griekenland, zei Sarkozy.

Het noodfonds voor eurolanden, het EFSF, krijgt in het plan een grotere, flexibelere rol toebedeeld. Zo kan het straks Griekse staatsobligaties terugkopen bij beleggers en mag het preventief leningen verstrekken aan landen.

Trichet sluit ‘default’ Griekenland niet uit

Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank wilde in zijn persconferentie niet ontkennen dat Griekenland naar een ‘selective default’ - staat van gedeeltelijke wanbetaling - gaat, zoals een journalist uit de zaal suggereerde. De ECB waarschuwde eerder dat Grieks staatspapier niet meer als onderpand geaccepteerd wordt als de rating van Griekenland naar ‘selective default’ gaat. Lange tijd verzette Trichet zich tegen een bijdrage van private partijen voor een nieuw Grieks steunpakket. Nu benadrukte hij in zijn verklaring de vrijwillige betrokkenheid van de private sector bij het steunplan.

De Griekse premier Papandreou spreekt na de Eurotop. Foto AFP / Georges GobetDe Griekse premier Papandreou spreekt na de Eurotop. Foto AFP / Georges Gobet

Rutte: zonder dit plan zou Griekenland omvallen

Premier Rutte zegt in een reactie dat door het nieuwe steunplan Griekenland in staat is om weer “op eigen benen te gaan staan”. Zonder het pakket zou Griekenland omvallen, aldus Rutte. Hij is tevreden dat de Nederlandse eis, dat banken moeten meebetalen aan een redding, is ingewilligd.

Gisteravond bereikten de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel al een akkoord over mogelijke maatregelen. Minister De Jager sprak vanochtend over “menu-opties” voor banken, om zo te zorgen voor betrokkenheid bij het bestrijden van de Griekse crisis.

Lees hier de volledige verklaring van de EU-landen.