Een nep-Apple Store in China

Een jonge Amerikaanse vrouw ontdekte in de Chinese stad Kunming een Apple Store. Maar dan wel een (bijna) perfecte kopie.

China heeft in Peking en Shanghai vier officiële Apple Stores, van die gelikte winkels waar het personeel ‘genius’ wordt genoemd en een blauw shirtje draagt. Daarnaast zijn er talloze winkels waar de producten van Apple verkocht mogen worden. De eigenaar van een van die winkels dacht: het is veel cooler als ik een échte Apple Store heb en voegde de daad bij het woord.

Een Amerikaanse blogster die in China voor een NGO werkt, wijdde er een post aan, waarin ze Apple-baas Steve Jobs op het fenomeen van de ripoff store wijst.

…this was a total Apple store ripoff. A beautiful ripoff – a brilliant one – the best ripoff store we had ever seen (and we see them every day). But some things were just not right: the stairs were poorly made. The walls hadn’t been painted properly.

Apple never writes “Apple Store” on it’s signs – it just puts up the glowing, iconic fruit.

The name tags around the necks of the friendly salespeople didn’t actually have names on them – just an Apple logo and the anonymous designation “Staff”. And of course, Apple’s own website will tell you that they only have a few stores in Beijing and Shanghai, opened only recently; Apple famously opens new stores painstakingly, presumably to assure impeccable standards and lots of customer demand.

Als bewijs maakte de blogster een hele rits foto’s. En passant ontdekte ze nóg twee nep-Apple Stores in de stad. Maar niet zulke perfecte. Bij eentje stond op de gevel: “Apple Stoer”.