Een echte man

Xander, 24, bassist van Valerius

Wat heb je aan en hoelang heb je het al?

„Mijn cowboyboots – het zijn boots, géén laarzen – heb ik sinds 2007, toen ik met mijn toenmalige band The Souldiers op een kleine tournee door het noordwesten van Amerika trok. We speelden op plekken met namen als ‘Roadhouse 101’ voor een typisch bluespubliek, en ze vonden ons echt goed – voor een buitenlandse band. De boots kocht ik in een outlet in Portland, Oregon, met het eerste geld dat we verdienden.”

Wat hebben ze je gekost?

„De tour betaalde zichzelf, dus we verdienden nauwelijks iets. Tegen het einde kregen we toch een klein bedrag. Ik heb voor die 300 dollar meteen mijn boots gekocht.”

Waarom zijn de boots bijzonder?

„Ten eerste staan ze symbool voor een periode waarin ik een echte man en een echte muzikant ben geworden. Ik was 21 en speelde voor het eerst buiten Europa, met mijn vrienden. Na die reis zijn boots een standaardonderdeel van mijn outfit geworden, het hoort echt bij me. Ze vormen zich langzaam naar je voeten en zitten dan perfect. Het is voor mij als bassist belangrijk om stevig te staan; ik ben geen muzikant die heen en weer rent en sprongen maakt. Ik moet gewoon strak spelen vanuit mijn hoekje.

„Het geeft me ook zelfvertrouwen. Ik hou van de degelijkheid, de stoerheid ervan. Een vriend zei ooit tegen me: „Xander, jij loopt niet, jij zet passen.” Ik ben al erg lang, maar met zulke schoenen voel ik me juist compact, minder slungelig. Het heeft ook effect. Toen ik ze net had, kwam er in een club een heel mooi meisje naar me toe, dat zei: ‘Mannen met dit soort schoenen, zijn goede mannen.’”

Zou je ze ooit uitlenen?

„Nee. Mensen kopen ze zelf maar.”

Hoe vaak draag je ze?

„Ik droeg deze twee jaar lang elke dag. Nu heb ik drie andere paren en komen ze wat minder aan bod, maar het zijn absoluut mijn lievelingsboots. Nu ik ze weer even aan heb, voel ik me meteen weer als vanouds.”

In deze rubriek vragen redacteuren van online tijdschrift hardhoofd.com mensen om het persoonlijke verhaal achter hun favoriete kledingstuk