Dus iedere 'verdachte' zonder ID moet zijn vingerafdruk afgeven?

Theoretisch zou de politie inderdaad van iedereen die wordt aangehouden en geen identiteitsbewijs bij zich heeft, een vingerafdruk af kunnen nemen ter controle.

„Maar iedereen weet inmiddels dat we in Nederland de plicht hebben om ons altijd te kunnen identificeren, dus dat zal wel meevallen”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Bovendien is de kans dat iemand die vloeiend Nederlands spreekt hier illegaal verblijft, waarschijnlijk niet zo enorm groot.

Maar heeft het überhaupt nut om in de database te zoeken?

De oppositie heeft vraagtekens bij de wettelijke basis van deze proef. Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) heeft een brief met vragen gestuurd aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD). Hij wil onder andere weten wie de politie nu precies om vingerafdrukken mag vragen, en onder welke omstandigheden.

Bovendien wil Schouw weten of er eigenlijk wel foutloos in de database gezocht kan worden. Eerder werd de centrale opslag van vingerafdrukken immers uitgesteld omdat er problemen waren met de zoekfunctie in zo’n centrale databank – de foutmarge was namelijk te hoog. „Misschien is het een andere databank, maar hoe kan de techniek van díé zoekmachine dan ineens wel werken”, vraagt hij zich af.

Stichting Privacy First wijst op hetzelfde probleem als Schouw. Het foutenpercentage in de biometrische techniek ligt volgens Privacy First boven de 20 procent, maar „dat risico neemt de politie hierbij kennelijk op de koop toe”.

Daarbij bestaat het gevaar voor function creep, zegt de stichting: het begint met het sneller opsporen van vreemdelingen, maar „daarna zijn ongetwijfeld ook onschuldige burgers aan de beurt”.