Duitsland en Frankrijk bereiken akkoord over schuldencrisis

German Chancellor Angela Merkel greets French President Nicolas Sarkozy on July 20, 2011 in the courtyard of the Chancellory in Berlin, prior to talks one day ahead of a pivotal summit of heads of state and government in Brussels aimed at a sealing a second Greek bailout. Merkel and Sarkozy are confident they can agree in talks a common position for the eurozone summit, her spokesman said. TOPSHOTS/AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
German Chancellor Angela Merkel greets French President Nicolas Sarkozy on July 20, 2011 in the courtyard of the Chancellory in Berlin, prior to talks one day ahead of a pivotal summit of heads of state and government in Brussels aimed at a sealing a second Greek bailout. Merkel and Sarkozy are confident they can agree in talks a common position for the eurozone summit, her spokesman said. TOPSHOTS/AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Nicolas Sarkozy en Angela Merkel, gisteren in Berlijn. Foto AFP

Duitsland en Frankrijk zijn het eens geworden over de manier waarop Griekenland financieel geholpen moet worden. Dat heeft een woordvoerder van de Franse president Sarkozy bekendgemaakt.

Het akkoord tussen Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel kwam gisteravond tot stand, aan de vooravond van de Eurotop over de schuldencrisis, die vandaag in Brussel wordt gehouden. Over de inhoud ervan is nog niets bekendgemaakt.

De leiders van de twee landen met de grootste economieën binnen de eurozone hadden een gesprek van zeven uur nodig om tot overeenstemming te komen. De druk was groot omdat het vertrouwen op de Europese beurzen klein is en een akkoord tussen Duitsland en Frankrijk de onrust weg zou kunnen nemen en het vertrouwen zou kunnen herstellen.

Duitsland had de verwachtingen voorafgaand aan het gesprek getemperd: er zou niets ‘spectaculairs’ in de pijplijn zitten. Frankrijk daarentegen was uit op een ‘sterk plan voor Griekenland, wat op de lange termijn effect zou hebben’.

De inzet is hoog. De beurskoersen zijn de laatste dagen zeer wispelturig en de angst groeit dat de crisis zich vanuit Griekenland gaat verspreiden naar grotere landen als Italië. Het IMF heeft gezegd dat de Europese leiders meer moeten ondernemen om te voorkomen dat de schuldencrisis de economieën van het hele continent gaat vergiftigen.

De laatste twee uur van het overleg was in aanwezigheid van Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank. Na afloop van het gesprek werd EU-president Herman van Rompuy ingelicht over het resultaat, zodat hij er rekening mee kan houden bij de voorbereidingen op de Eurotop, die vandaag rond het middaguur in Brussel begint.

Premier Mark Rutte zal op de Eurotop bij Italië op aandringen dat het land met meer bezuinigingen moet komen. Dat schreef Minister van Financiën Jan Kees de Jager in een brief die hij gisteravond aan de Kamer stuurde. De Tweede Kamer debatteert in de loop van deze ochtend over de brief.

Volg vandaag nrc.nl voor nieuws rond de Eurotop.