Diversen

Lezing Joodse avant-garde

I.h.k.v. de tentoonstelling Van dada tot surrealisme in het Joods Historisch Museum Amsterdam zal een rondleider van het museum op zondag 24 juli een inleiding houden om 11u30 bij het werk van Roemeense kunstenaars als Victor Brauner, Marcel Janco en Max Herman Maxy.

Gratis op vertoon van entreekaartje. Aanmelden bij de kassa. Inl 020-5 310 378.

Kerken Kijken in Utrecht

Dit jaar is het thema Kunst in Kerk en Convent. In elke kerk staat een kunstwerk centraal waaraan in Museum Catharijneconvent extra aandacht wordt besteed. O.l.v. een gids kunnen bezoekers kennismaken met de kunsthistorische en religieuze betekenis van diverse kunstwerken, een schilderij, een fresco, een beeld of een gebrandschilderd raam.

www.kerkenkijken.nl

Dichters in de Prinsentuin

Van 27 t/m 29 juli treden in Groningen dichters op in de Prinsentuin. Er zijn poëtische optredens van Ted van Lieshout, Rutger Kopland, Ester Naomi Perquin, Didi de Paris, Wouter Godijn, Vrouwkje Tuinman, Wim Brands, Delphine Lecompte, Jean Pierre Rawie en tientallen anderen. www.dichtersindeprinsentuin.nl

400 jaar nieuws op papier

In Atlas van Stolk Rotterdam is een tentoonstelling te zien over 400 jaar kranten. De eerste kranten, de illegale pers in de oorlog, verdwenen kranten, kranten op zondag. De veelheid aan dagbladen is af te lezen uit vele tientallen krantenpagina’s van de afgelopen vier eeuwen.

Korte Hoogstraat 31. di-zo 10-17u. www.atlasvanstolk.nl

Galerieroute Zutphen

In Zutphen is een nieuwe brochure te verkrijgen: Atelier- en galerieroute. In de gids zijn twee kaartjes opgenomen, een van het centrum en een van het buitengebied. Het gidsje kost €1 en bevat 26 adressen.

VVV Zutphen en bij galeries in de stad.

Fietsen langs kunst in Friesland In het weekeinde van 23 en 24 juli kunnen fietsers de Slikwerkroute volgen langs dertig beeldend kunstenaars in de streek ’t Bildt.

Inl www.slikwerk.nl

Avondexcursie

Woensdag 27 juli organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een avondexcursie in het natuurreservaat Eindenhout, een oud landgoed en restant van de oorspronkelijke natte laagvlakte tussen Haarlem en de duinen. Op drie hectare komen ruim 140 plantenvariëteiten voor, waaronder enkele uniek voor Haarlem. Vertrek 19u parkeerplaats Middelbare school Sancta Maria. Duur: 1,5u. Aanmelden niet nodig. Inl Dik Vonk, 023-5254140 of www.ivn.nl/zuidkennemerland

Radio Kootwijk

Nog geen 100 jaar geleden werd midden op de Veluwe een betonnen complex gebouwd om de radioverbindingen met Nederlands Indië te onderhouden. Na 80 jaar zendhistorie verloor Radio Kootwijk zijn functie. De zes masten van 215 m hoogte zijn afgebroken, maar het gebouwencomplex staat er nog steeds. Op zaterdag 23 en zondag 24 juli van 11-16u is voormalig zendstation Radio Kootwijk bij Apeldoorn gratis toegankelijk voor publiek. Bezoekers worden geïnformeerd over de geschiedenis door de audiovisuele presentaties en kunnen genieten van de unieke omgeving. www.monumentenestafette.nl