Dit is opmerkelijk aan het nieuwe steunplan voor Griekenland

De Griekse premier Papandreou tijdens de persconferentie na afloop van de Eurotop in Brussel. Foto AP / Virginia Mayo

Het akkoord over het nieuwe reddingsplan voor Griekenland duidt erop dat de aanpak van de eurocrisis drastisch verandert, aldus NRC-correspondent Caroline de Gruyter die de Eurotop in Brussel bijwoonde.

Wat houdt het akkoord in?

Het noodfonds voor eurolanden, het EFSF, krijgt de macht om Griekse staatsobligaties terug te kopen bij beleggers. Dat hebben regeringsleiders van de zeventien eurolanden gisteravond na uren overleg besloten. Ook mag het preventief leningen verstrekken aan landen. Verder gaan Griekenland, Ierland en Portugal minder rente betalen op leningen van andere eurolanden.

Wat is de rol van Nederland in de totstandkoming?

Brussel-correspondent Caroline de Gruyter:

1) “Nederland heeft met Duitsland deze extra taken van het noodfonds altijd tegengehouden. Nederland was bang dat het fonds zou uitgroeien tot een autonoom opererend ‘Europees Monetair Fonds’, waar lidstaten geen greep op hebben. Andere eurolanden, en de Europese Centrale Bank, waren altijd voor. Zij hebben hun zin gekregen. Duitsland en Nederland hebben hiervoor ‘teruggekregen’ dat de financiële sector – ook een eis waar de rest van de eurozone weinig in zag – een bijdrage levert aan een nieuw pakket leningen voor Griekenland.”

2) “Nederland heeft een akkoord gisteravond lang opgehouden, vertellen deelnemers. Premier Mark Rutte stond erop dat de regeringsleiders in hun slottekst een hogere bijdrage van banken en verzekeraars noemden dan werd gesuggereerd. Pas na een hele tijd bleek dat Rutte nettobedragen en brutobedragen door elkaar haalde. Toen hem dat was uitgelegd, bleek dat het totaalbedrag, redelijk klopte.”

Wat betekent dit akkoord?

“De grotere rol voor het noodfonds EFSF, dat als gevolg van de crisis in de eurozone is opgericht, is politiek baanbrekend, omdat het een nieuwe manier van denken inluidt over de manier waarop niet alleen de crisis nu maar ook de euro in de toekomst gemanaged wordt: meer centraal, minder bilateraal.”

Gaat het ver genoeg?

“Of een grotere rol van het noodfonds genoeg is om de turbulentie op de markten te stoppen, is niet duidelijk. Maar velen benadrukken dat dit politiek en intellectueel een keerpunt is. Tot dusver is de crisis land per land bestreden.” - Caroline de Gruyter, correspondent NRC

    • Marije Willems