Dikke slagroom in de wimpers

Er zijn weinig voedingsmiddelen die ook als werkwoord bestaan, maar ‘taarten’ is er één van. Taarten (taartte, h. getaart): iemand bij wijze van protestactie een taart in het gezicht gooien. Wim en Miep lie-pen door school. Daar was mee-ster! Ha! Zij taart-ten hem vol in zijn smoel. Dat zal hem le-ren!

Mediamagnaat Rupert Murdoch werd dinsdag getaart, tijdens de zitting over het afluisterschandaal rond News of the World. Het filmpje van de gebeurtenis laat goed zien wie van de Murdoch-familie je zou moeten inhuren als bodyguard: terwijl zoon James tijdens de onrust angstig wegduikt, werpt Murdochs vrouw Wendi Deng zich in een soort snoekduik over de eerste rij om de taartengooier hard in zijn gezicht te slaan. Ze verdwijnt vervolgens uit beeld, waar ze lachend de taartschaal terug in het gezicht van de actievoerder schijnt te hebben gegooid. Ik vermoed dat dit geen vriendelijke glimlach was, maar de triomfantelijke schaterlach van een wraakgodin. Tijdens het hele incident bleef Murdoch zelf onbewogen zitten. Later heeft hij zijn met witte vlekken besmeurde jasje uitgedaan.

Taarten heeft inmiddels een bepaalde plek binnen de actievoergeschiedenis veroverd. Er was het taarten van Pim Fortuyn (‘op naar de nul zetels!’), maar ook Gerrit Zalm, Wijnand Duyvendak, een Belgische aartsbisschop die aids ‘een soort van gerechtigheid’ noemde, Bill Gates, Ralph Nader en Calvin Klein ervoeren de sensatie van plakkerige stukken cake in de oren – al was de taart bij de laatste eigenlijk gemikt op Karl Lagerfeld.

Als effect blijft taarten sterk: een gezicht dat bedekt wordt door taartsmurrie ziet er oneindig sneu uit. Vooral als de ogen open zijn en er dikke slagroom in de wimpers zit. Toch is het niet mogelijk een taart te gooien zonder er zelf door besmeurd te raken: it takes a clown to taart a clown. Zo vind je nu overal de filmpjes van Jonnie Marbles, de man die vlak voordat hij Rupert Murdoch taartte op Twitter schreef: ‘It is a far better thing I do now than I have ever done before #splat’. Jonnie omschrijft zichzelf als een activist, comedian en vaderfiguur. In twee filmpjes zie je hem bezweet een stand-up comedy act doen. In een ander filmpje legt hij uit waarom hij zijn stemkaart gaat verbranden. Dat filmpje begint zo: hij zit op een stoel de krant te lezen, kijkt dan de camera in, doet alsof hij schrikt en zegt: „O, hi there.” Jawel: het is de ‘ik doe alsof je zomaar mijn huiskamer in bent gelopen en mij betrapt’-grap. Het zegt veel, heel veel, over Jonnie’s komisch talent.

Zo is de taarter van Rupert Murdoch binnen een dag een tragische figuur geworden: een mislukte komiek die ook nog zijn eigen scheerschuimtaart heeft geproefd. En onthoud je van het incident niet zozeer de vraag of Rupert Murdoch een taart in zijn gezicht verdient, maar eerder dat hij een ninja als vrouw heeft.

Renske de Greef

Alle columns van Renske de Greef zijn te lezen via nrcnext.nl/renske

    • Renske de Greef