De Jager ziet 'veel wensen' ingewilligd

Frankrijk en Duitsland bereikten afgelopen nacht een akkoord over Griekenland. Een bankbelasting lijkt van de baan en het Europese noodfonds krijgt meer macht. De andere landen van de eurozone moeten instemmen.

Het had hem wel wat geërgerd: dat hij in het kamp van eurosceptici was geplaatst. Daar is „niets van waar”, zei minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) vanmorgen in een speciaal ingelast Kamerdebat. Hij heeft de afgelopen weken alleen maar willen waken voor een slappe aanpak van de Griekse eurocrisis. „Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Maar naar de toekomst toe is Nederland juist heel Europees.” D66-Kamerlid Wouter Koolmees was verheugd: „Welkom terug.” De Jager reageerde direct, buiten de microfoon: „Van nooit weggeweest.”

De financieel specialisten uit de Tweede Kamer kwamen vanmorgen van reces terug voor een debat met De Jager, die aan het begin van de middag samen met premier Rutte bij de Europese top in Brussel zou aanschuiven. De Jager kreeg steun van een Kamermeerderheid voor de Nederlandse inzet tijdens de top: akkoord gaan met een steunpakket voor Griekenland, onder voorwaarden. Dat Griekenland zijn eigen begrotingsbeleid op orde brengt is daarvan de belangrijkste. Politiek gevoeligste is de eis dat de bankensector bij de steunoperatie betrokken wordt. Een harde eis van zowel Nederland als Duitsland. In het akkoord dat Frankrijk en Duitsland vannacht sloten is een aantal „menu-opties” hiervoor opgenomen. Hoewel nog veel onduidelijk was, zei De Jager dat „veel wensen” van Nederland zijn gehonoreerd.

CDA en VVD gaven ronduit steun aan De Jager. De woordvoerders beklemtoonden allebei dat vanmiddag ook gesproken moet worden over hoe een nieuwe eurocrisis op lange termijn wordt voorkomen. „We moeten alles doen om extra problemen te voorkomen”, zei Mark Harbers (VVD). „Het vertrouwen moet terug”, aldus Elly Blanksma (CDA).

Ook de andere partijen die steun verleenden – PvdA, D66, GroenLinks – vroegen de minister nadrukkelijk naar mogelijkheden om problemen in de toekomst te voorkomen. Daar wreekt zich echter dat Europa geen politieke unie is en dat monetaire afspraken niet altijd worden nagekomen. Hoe hard de Kamer ook blaft, ze is afhankelijk van de afspraken die Europese staatshoofden – lees: Frankrijk en Duitsland – maken. En over de bereidheid van landen om zich aan die afspraken te houden.

Het Kamerdebat vanochtend begon niet voor niets een uur later: Tweede Kamer en minister lieten zich eerst informeren over de nachtelijk afspraken tussen Frankrijk en Duitsland. De Jager vroeg steun om dat akkoord te onderschrijven. Bruno Braakhuis (GroenLinks) plaatste het debat in perspectief. „Nederland kan wel een grote broek aantrekken, maar het is de vraag of die wel past.”

De PVV was het meest expliciet in het afwijzen van nieuwe steun voor Griekenland. De partij vindt dat het land de eurozone dient te verlaten. „Dit is belastinggeld naar de zee dragen”, zei PVV’er Tony van Dijck. Zo was het kabinet weer afhankelijk van oppositiepartijen. Ronald Plasterk (PvdA) vond het maar „een mallotige toestand” dat de op één na grootste coalitiepartij blijft beweren dat het kabinet de belangen van Nederland verkwanselt.