De Jager: ‘menukaart’ in de maak voor bijdrage private sector

WFA11T:DEBAT EUROTOP:DEN HAAG;21JUL2011-Donderdagochtend kwam de Tweede Kamer terug van reces om met Minister Jan-Kees de Jager van Financiën te praten over de euro-top van donderdagmiddag. Tijdens deze top wordt gesproken over een miljardenlening aan Griekenland. Foto: Minister De Jager donderdagochtend tijdens het debat.WFA/bm/str.Bart Maat Minister Jan Kees de Jager van Financiën. Foto WFA/Bart Maat

De eurozone werkt aan een plan met “menu-opties” voor banken om zo tot een “substantiële betrokkenheid” van de private sector te komen bij het bestrijden van de Griekse crisis. Dat zei minister De Jager tijdens het Kamerdebat voorafgaand aan de ingelaste eurotop vanmiddag.

Opties voor private partijen, met name banken en pensioenfondsen, zijn bijvoorbeeld verlenging van de looptijd van obligaties en verlaging van de rente. Volgens de minister is in het overleg tussen de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteravond opnieuw onderstreept dat een bijdrage van de private sector eventueel mag leiden tot een selective default van Griekse obligaties.

Zorg om besmetting naar andere landen

De Jager benadrukte wel de zorg die hij had om “besmetting”, als gevolg van een tijdelijk faillissement van Griekenland, naar andere landen die tot dusver niet aan noodsteun hoefden, zoals Italië. Dit dilemma vormde volgens hem vanochtend onderwerp van gesprek in het onderhoud tussen Merkel en Sarkozy. Er wordt gekeken naar een eventueel flexibel of precautionairy (voorzorgs-)krediet voor landen die bij een tijdelijke failliete status voor Griekse schuldpapier in de problemen zouden raken.

De betrokkenheid van de private sector is controversieel. De Europese Centrale Bank heeft hier grote bezwaren tegen, maar De Jager redeneert “vanuit de gedachte dat het fair is omdat banken baat hebben bij een oplossing en om financieringskosten te drukken want er is dan minder publiek geld nodig.” Ook is bijdrage van de private sector “een tweesnijdend zwaard wanneer private betrokkenheid ook nog eens de schuldenlast van Griekenland reduceert.”

‘Merkel en Sarkozy eens over bijdrage banken’

Merkel en Sarkozy zouden het eens zijn geworden over bijdrage van banken ter waarde van 30 tot 50 miljard euro. Het nieuwe reddingspakket voor Griekenland zou circa 110 miljard euro bedragen, eenzelfde bedrag als vorig jaar. Het deel dat niet door de banken wordt betaald, zal van de rijkere eurolanden moeten komen.

Volgens persbureau Reuters is de optie van een bankbelasting van tafel. Op die manier zouden banken via een generiek tarief bijdragen aan het bestrijden van de schuldencrisis in plaats van naar rato van aandelen Griekse obligaties. Dat leidde tot veel protest in de sector, met name bij banken die geen of weinig Grieks schuldpapier bezitten.