Daar gaat 16 miljoen dollar

Een stapel ivoor van bijna vijfduizend kilo, ter waarde van 16 miljoen dollar, ging gisteren in vlammen op.

De Keniaanse president Mwai Kibaki ontstak het vuur hoogstpersoonlijk, om zo zijn afkeer te tonen tegen stropers die olifanten alleen doden voor hun slagtanden.

De circa 335 slagtanden en ruim 40.000 ivoren kunstwerkjes die in brand werden gestoken, zijn bijna tien jaar geleden in Singapore onderschept. DNA-tests wezen uit dat de smokkelwaar uit Malawi en Tanzania kwam.

De vernietiging van het ivoor volgt op een akkoord dat Malawi, Tanzania en Kenia in mei dit jaar hebben gesloten om gezamenlijk de smokkel te bestrijden. Volgens BBC-correspondent Wazir Khamsin is de hoeveelheid ivoor die gisteren in het Tsavo National Park, zo’n 350 kilometer ten zuidoosten van Nairobi, werd verbrand, ongeveer 10 procent van Kenia’s voorraad.

President Kibaki wilde met de brandstapel een „duidelijke boodschap” afgeven. „Illegale handel in ivoor wordt niet getolereerd. Niet in Kenia, en niet elders.”

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad