Daar gaat 16 miljoen dollar

Kenya's President Mwai Kibaki sets on fire an illegal ivory stockpile on July 20, 2011 at the Tsavo National Park, approximately 350 kilometres southeast from Nairobi. Kenya's President Mwai Kibaki ignited nearly five tonnes of ivory stockpiled in the country since being seized in Singapore nearly a decade ago destroying some 335 tusks and 42,553 pieces of ivory carvings at the Manyani wildlife rangers training institution in eastern Kenya. AFP PHOTO/Tony KARUMBA AFP

Een stapel ivoor van bijna vijfduizend kilo, ter waarde van 16 miljoen dollar, ging gisteren in vlammen op.

De Keniaanse president Mwai Kibaki ontstak het vuur hoogstpersoonlijk, om zo zijn afkeer te tonen tegen stropers die olifanten alleen doden voor hun slagtanden.

De circa 335 slagtanden en ruim 40.000 ivoren kunstwerkjes die in brand werden gestoken, zijn bijna tien jaar geleden in Singapore onderschept. DNA-tests wezen uit dat de smokkelwaar uit Malawi en Tanzania kwam.

De vernietiging van het ivoor volgt op een akkoord dat Malawi, Tanzania en Kenia in mei dit jaar hebben gesloten om gezamenlijk de smokkel te bestrijden. Volgens BBC-correspondent Wazir Khamsin is de hoeveelheid ivoor die gisteren in het Tsavo National Park, zo’n 350 kilometer ten zuidoosten van Nairobi, werd verbrand, ongeveer 10 procent van Kenia’s voorraad.

President Kibaki wilde met de brandstapel een „duidelijke boodschap” afgeven. „Illegale handel in ivoor wordt niet getolereerd. Niet in Kenia, en niet elders.”

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad