Compromis over eurocrisis in de maak

Banken moeten meebetalen aan een redding van Griekenland. Europese regeringsleiders zijn bereid een tijdelijk faillissement van Griekenland te accepteren om zo’n bijdrage te bereiken.

Dat lijkt de belangrijkste uitkomst van het overleg van de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy gisteren voorafgaand aan de top van leiders van eurozone-lidstaten vandaag in Brussel.

Duitsland en Nederland eisen dat banken meebetalen een nieuwe steunronde. Frankrijk zag dit alleen zitten in de vorm van een belasting op banken in de eurozone. Hiermee zouden Franse banken, die veel Griekse schulden bezitten, het meest uit de wind zijn gehouden. Maar Sarkozy liet de eis vallen, zo meldden diverse bronnen.

De Europese Centrale Bank zag een bijdrage van banken niet zitten. Als banken gedwongen worden Griekse obligaties langer aan te houden door een een ruil voor nieuw papier, of ze met verlies te verkopen aan steunfonds het Europese steunfonds (EFSF), is de kans groot dat kredietbeoordelaars Griekenland als wanbetaler beschouwen. De ECB kan dan niet meer Griekse obligaties in onderpand nemen in ruil voor noodsteun aan Griekse banken. De ECB vreesde dat dit een Europese bankencrisis zou veroorzaken.

Vanochtend zei minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) in de Tweede Kamer dat Griekenland tot 2014 nog eens 90 miljard euro extra steun nodig hebben. Vorig jaar steunden het Internationaal Monetair Fonds en Europese lidstaten Griekenland voor 110 miljard euro, maar de afgelopen maanden werd duidelijk dat dat niet genoeg was.

Volgens De Jager ging het Duits-Franse beraad voornamelijk over hoe banken kunnen bijdragen zonder dat dit tot een uitbreiding van de eurocrisis leidt. Volgens De Jager behoort het tot de mogelijkheden de bevoegdheden van steunfonds EFSF uit te breiden. Het fonds moet niet alleen leningen verstrekken aan landen die echt in de problemen zitten, maar ook kredietfaciliteiten aan landen die problemen dreigen te komen. Er wordt ook gesproken over mogelijkheid om het EFSF Griekse obligaties van de banken te laten kopen tegen sterk gereduceerd tarief.

Begin deze week leek het onwaarschijnlijk dat de top vandaag een akkoord zou opleveren. Met de overeenstemming tussen Duitsland en Frankrijk over een plan van aanpak is de kans op een succesvolle top toegenomen.

In het Nieuws: pagina 4-5

Schinkel&Tamminga: pagina 22Breaking Views: pagina 25