Buitenland

Duitsland

Marc Brandenburg

Tekenaar Marc Brandenburg (Berlijn, 1965) is vooral beïnvloed door de pop- en punkcultuur. In zijn houtskooltekeningen geeft hij de realiteit van de huidige samenleving weer. Brandenburg documenteert agressie, excessen en sociale uitsluiting. In Hamburger Kunsthalle in Hamburg is tot 9 oktober werk van Brandenburg te zien. www.hamburger-kunsthalle.de

Bucky Fuller & Spaceship Earth

Een biografisch overzicht van het werk van de ingenieur, futuroloog en ontwerper Richard Buckminster Fuller. In het Marta Herford Museum in Herford wordt zijn hele oeuvre getoond, van het Dymaxion Huis tot zijn beroemde geodesic domes.

www.marta-herford.info

Groot-Brittannië

Takashi Murakami

In the Gagosian Gallery in Londen is tot 5 augustus een tentoonstelling gewijd aan het werk van de Japanse kunstenaar Takashi Murakami. De tentoonstelling die bestaat uit animatie en videogames, concentreert zich op de seksuele fantasieën van de Japanse man, zoals ook in de manga-afbeeldingen veelvuldig worden gebruikt.

www.gagosian.com

Frankrijk

Stanley Kubrick

Op 31 juli sluit de tentoonstelling over en rondom het werk van de Amerikaanse filmregisseur Stanley Kubrick in La Cinémathèque Française in Parijs zijn deuren. Deze week is er de mogelijkheid om de expositie te bekijken tot 1 uur in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 juli. De avond wordt omlijst door muziek. Er is een retrospectief van alle films van Kubrick. Materiaal uit Kubricks archief: correspondentie, documenten, foto’s e.d. geven achtergrondinformatie over het werk van de filmer.

www.cinematheque.fr

Claude Cahun

Tot en met 24 september is in Jeu de Paume in Parijs een tentoonstelling te zien rondom het werk van Claude Cahun (1894-1954). Cahun, die geboren werd als Lucy Schwob, was schrijver en fotograaf. In performances speelde ze met de rolpatronen van de mannelijke en vrouwelijk sekse. En op haar zelfportretten nam zij vaak poses van androgyne figuren aan.

www.jeudepaume.org

België

Watou 2011

T/m 11 september wordt in Watou het jaarlijkse kunstenfestival gehouden. Kunstenaars, schrijvers, dichters en curatoren geven op verschillende locaties hun visie rondom het thema herinnering. www.watou2011.be

Italië

Puccini Festival

Tot 26 augustus wordt in Torre del Lago, een openluchttheater vlakbij Lucca, de geboorteplaats van Giacomo Puccini, een operafestival gehouden dat volledig aan hem is opgedragen.

Programma www.puccinifestival.it Inl kaarten bij www.worldticketshop.nl

Letland

Cesis Arts Festival

In de Letse stad Cesis wordt voor de vijfde maal het Cesis Art Festival gehouden. Van 23 juli t/m 6 augustus is er een internationaal programma met muziek, beeldende kunst, architectuur, theater en design. De festiviteiten worden gehouden rondom de Oude Brouwerij. www.cesufestivals.lv