Beeldende kunst

None

Herman de Vries

Op 11 juli werd kunstenaar herman de vries tachtig jaar. Daarom tonen diverse galeries en musea deze zomer zijn werk onder de noemer herman 80. Het Kröller-Müller Museum in Otterlo, dat in 2009 nog een solotentoonstelling van de vries organiseerde, heeft werk van hem in de collectie – waaronder de installatie mesa, een verzameling voorwerpen die de vries tijdens zijn reizen verzameld heeft.

Inl www.herman80.nl of www.kmm.nl

Rob Sweere

In Kunstfort Vijfhuizen is t/m 28 augustus het werk van beeldend kunstenaar Rob Sweere te zien. Sweere verleidt de bezoekers door hen uit te nodigen plaats te nemen in zijn kunstobjecten. Er zal een kleine versie te zien zijn van zijn Silent Sky Project en nieuw werk onder de titel Contemplatorium - Vortex.

T/m 28 aug. Inl www.kunstfort.nl

Rembrandt en Degas

In zelfportretten konden de oude meesters zich meer permitteren dan in portretten van anderen. Ze konden gekke bekken trekken voor de spiegel, of hun gezicht in de schaduw laten. Rembrandt schilderde omstreeks 1628, dus rondom zijn 22ste, zo’n zelfportret als tegenlichtstudie en een kleinere variant. Op de expositie Rembrandt en Degas. Twee jonge kunstenaars in het Rijksmuseum Amsterdam zijn ze nu te zien. De vroege meesterwerkjes zijn te vergelijken met vroege zelfportretten van de Franse schilder Edgar Degas (1834-1917). Van beide kunstenaars hangen er ook geëtste zelfportretten.

T/m 24 okt, J. Luijkenstraat 1. Inl: www.rijksmuseum.nl

Cloud Swing

Op 23 en 24 juli houdt Margriet Smulders open atelier naast de kosterswoning aan het Vincent van Goghplein te Zundert. Ze presenteert dan de resultaten van haar artist-in-residence. In juni-juli heeft ze gelogeerd in de gerestaureerde kosterswoning en is ze op zoek gegaan naar de toepassingen voor haar Cloud Swing, een schommelbed in de vorm van een wolk. Bezoekers mogen deze twee dagen gaan liggen op de schommel en hun gedachten en gevoelens noteren.

Vincent van GoghHuis, Markt 27 Zundert. za en zo 12-17u. www.vangoghhuis.com

Zó Hollands.

Ons landschap in de kunst sinds 1850. is de ondertitel van de tentoonstelling Zó Hollands in De Hallen in Haarlem. Op de expositie zijn onvermoede verbanden en tradities zichtbaar door alle periodes en stromingen heen. De knotwilgen die Willem Roelofs en Piet Mondriaan schilderden werden in de volgende eeuw ondersteboven in het landschap gezet door land art-kunstenaar Sjoerd Buisman. Fotograaf Han Singels past de lessen van de schilderkunst toe op de fotografie, zoals hij het zelf zegt: hij legt hedendaagse Haagse Schooltaferelen vast, met zilverachtig glinsterende wilgen en vee langs de waterkant.

T/m 11 sept. De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Inl: dehallen.nl

Zomeratelier

T/m 16 september wordt in Zeeland het zomeratelier gehouden. Zeven kunstenaars zullen CBK Middelburg als atelier gebruiken. Elke kunstenaar mag een week werken aan een twee- of driedimensionaal kunstwerk dat de rest van de tijd te zien zal zijn. Het thema is Het licht van Mondriaan.

Balans 17. www.cbkzeeland.nl

New Innovations AIDS-3D

Van 23 juli tot 2 september presenteert het Nederlands Instituut voor Mediakunst AIDS-3D in Amsterdam. Dit driedelig zomerproject bestaat uit een tentoonstelling met drie installaties van het Amerikaanse duo AIDS-3D in het NIMK, een re-enactment van Anthony McCalls performence Landscape of Fire op het Westergasterrein en een pre-booklaunchparty op het terrein van de Westergasfabriek.

www.aids-3d.com en www.nimk.nl

Solopresentaties

In de westvleugel van Museum Belvédère in het Friese Oranjewoud zijn van 22 juli t/m 16 oktober twaalf nieuwe solopresentaties te zien, onder meer van Tim Brown en Theo de Feyter. Inl www.museumbelvedere.nl , 0513-644993

Laatste kans

Pilvi Takala

In Smart Project Space is nog t/m 24 juli werk te zien van de Finse kunstenares Pilvi Takala, winnaar van de Prix de Rome 2011. Ze kreeg de prijs voor haar werk Broad Sense, een video en installatie over de toegangsregels voor publiek in het Europees Parlement, die van land tot land sterk blijken te verschillen.

Arie Biemontstraat 111, Amsterdam. Inl www.smartprojectspace.net