Andy Schleck wint koninginnenrit Tour, Contador verliest minuten

Andy Schleck of Luxembourg climbs Izoard pass as he breaks away from the pack with overall leader Thomas Voeckler of France during the 18th stage of the Tour de France cycling race over 200.5 kilometers (124.6 miles) starting in Pinerolo, Italy, and finishing on Galibier pass, Alps region, France, Thursday July 21, 2011. (AP Photo/Laurent Cipriani) Andy Schleck beklimt de Col d'Izoard. Foto AP / Laurent Cipriani

Andy Schleck heeft de achttiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Luxemburger bereikte als eerste solo de top van de Galibier. Fränk Schleck kwam in zijn eentje als tweede over de meet, terwijl Evans op enkele seconden derde werd.

De Fransman Voeckler wist het geel te behouden, hij verloor 2.19 minuten. Met 15 seconden voorsprong houdt hij nipt de leiding op Andy Schleck (algemeen klassement/uitslag etappe).

Op 60 kilometer voor finish zette Leopard Trek-renner Andy Schleck de aanval in en sloeg daarmee een gat. Een antwoord van de concurrentie bleef uit. Contador bleek vandaag niet de benen te hebben om het vuurwerk dat hij gisteren beloofde waar te maken. Hij finishte op 3.49.

De Nederlanders Gesink en Ruijgh kwamen op respectievelijk 5.34 en 7.26 minuten na Andy Schleck binnen.

De Tour startte vandaag in Pinerolo en finishte op de Galibier, de hoogste finish in de geschiedenis van de ronde.

    • Marije Willems