Alleen Cameron Diaz mag in haar bikini rondlopen

De zomer biedt dit jaar schappen vol extra dikke vakantienummers. Maar niet alle bladen brengen de lezer in de juiste zomersferen. Het thema ‘horrorvakantie’ blijkt heel populair.

In de zomer lijkt het tijdschriftenrek in de kiosk wel een bladenwalhalla. Lijkt, want pas op hoor, gooi de koffer niet al te achteloos vol met wat in de schappen ligt. Veel bladen verschuilen zich achter de tekst Extra dik vakantienummer!, en zitten opmerkelijk vaak met andere titels in één cellofaantje: het Extra Voordelige Zomer Pakket. Je denkt: ik word verwend. Maar straks, in de zon ergens in het Zuiden, zit je opgescheept met reguliere uitgaven van die bladen. Een bundeltje tijdschriften maakt nog geen zomer!

Dus niet denken: Libelle en Margriet samen in één wikkel, wat leuk, wat fijn, die neem ik lekker mee. Want ze zijn hun gewone zelf. Libelle doet nog wel haar best de lezeressen in zomersferen te brengen, maar Margriet durft gewoon te schrijven over de vraag ‘Waarom nu wel/niet een huis kopen?’ Is dat iets wat je wilt lezen in het vliegtuig, of op het strand?

Waar je wél blij mee op vakantie gaat zijn de echte zomeredities van tijdschriften. Deze week twee titels: Zomer (of eigenlijk: Alles voor een zwoele Zomer, van Viva en Flair) en Elle Beach (extra zomereditie!). Inderdaad: het zijn vooral bladen voor vrouwen die zich weten onder te dompelen in het vakantiegevoel.

Als je Zomer (75 pagina’s) doorbladert, komt dat gevoel al gauw op. Je ziet namelijk: verhalen over vakantie, zomerse receptjes en (heel belangrijk!) puzzels. En dan niet 4 pagina’s suffe kruiswoordpuzzels en sudoku’s, nee: 13 pagina’s met cryptogrammetjes, filippines, een doorloper en een logigram. Genoeg te puzzelen, voor de dode momenten op de camping. Ook geestig zijn de grote zoekfoto’s. ‘Joehoe, Dries waar ben je?’ staat er bij een plaat van een vol strand. Ergens is Dries Roelvink in zijn gele zwembroek verstopt. (En binnen 10 seconden gevonden, dus je kunt er niet echt de lome zomermiddag mee stuk slaan.)

Wel jammer dat de artikelen allemaal als thema ‘horrorvakantie’ hebben. We lezen over Esther die op vakantie een acute hernia kreeg, tijdens het bezoek aan Universal Studios. „Mensen dachten dat ik bij een attractie hoorde.” En over drie vrouwen en hun rampzalige romantische vakantie. „Ik verwachtte seks, maar hij zette mijn koffer neer en zei: zullen we de stad ingaan?” Wie heeft na deze verhalen nog zin in de vakantie? Gelukkig zit er ook een chicklit-verhaal (Roxy’s roadtrip) van 11 pagina’s in het blad.

Een veel beter vakantiegevoel geeft Elle Beach. Lekker dik (260 pagina’s), dus je krijgt niet op voorhand de benauwde gedachte dat het nooit genoeg is voor die twee weken dat je weg bent. (Uiteindelijk heb je het blad natuurlijk in een halve middag uit.) Van dit blad word je vrolijk. Het begint al met vakantiejeugdfoto’s van de redacteuren. Daarna een vermakelijk stuk over de sterren op vakantie, waarin we lezen dat bijvoorbeeld Cameron Diaz wel in badkleding kan lopen, maar een broodmager model niet, en ook „Donatella ‘vel over been’ Versace” in bikini is niet prettig om te zien, iets waarin Elle Beach helemaal gelijk heeft. Goed, veel diepgang heeft het stuk niet, maar kom op, we zijn op vakantie.

Ook in Elle Beach een „lang zwoel estafetteverhaal” (9 pagina’s) van Hanna Bervoets, Anna Drijver, Philip Huff, Oscar Kocken en Hassnae Bouazza. Niet het meest originele idee ooit, maar je krijgt wel leeszin.

En er zijn opnieuw spelletjes! Raad van welke wereldsterren deze 24 kinderfoto’s zijn. Daarmee ben je wel een tijdje zoet. En dan is er ook een strandbingo. Wie ziet als eerste ‘man in slip’, ‘vrouw leest modeblad’, ‘boot aan de horizon’ en ‘badpak uit het jaar nul’? Goed rondkijken en je bingokaart afvinken.

    • Peter Leijten