Zweetloze hobby's

Bob van der Vlist, NRC Next, Lui, 2011, Joost Stallen, Lage Zwaluwe.

Lui, dat is een woord dat niet vaak voorkomt in mijn dagelijks leven. Altijd onderweg, en wanneer er vrije tijd is ben ik meestal aan het sporten. Twee keer per week boksen en twee marathons in een jaar, dat vind ik leuk. Met de vraag ‘doe iets met lui’ kwam ik terecht bij het boek van de Franse marxist Paul Lafargue: Le droit à la paresse (Het recht op luiheid, 1883). Hij beschrijft in het boek onder andere dat we drie uur per dag moeten werken voor ons inkomen en de rest van de tijd moeten werken aan onze eigen lichamelijk en geestelijke ontwikkeling.

Een aanleiding voor mij om op zoek te gaan naar hobby’s waarbij je stilstaat en dus niet hoeft te zweten. Zo kwam ik bij Gertjan Staphorst via spotterplatformschiphol.nl, Johan Hamstra via johanhamstra.nl en Joost Stallen via de Zwaluwse Modelvliegclub. Gertjan werkt op kantoor bij een deurwaarderskantoor, Johan werkt als containerinspecteur bij Shell en Joost werkt als redacteur voor Reed Business. Alle drie hebben ze naast hun werk een „enorme” passie voor hun hobby.

Even helemaal niks, geen werk, geen gezin, geen sleur, alleen ik met mijn hobby. Op dat moment zijn ze vrij en volgens auteur Paul Lafargue lekker lui.

Bob van der Vlist

Dit is het derde deel van een serie fotoreportages over het thema luiheid.