‘Zware verliezen rebellen Libië’

A wounded rebel fighter is transported from the emergency vehicle to the hospital in rebel-held Ajdabiya, Libya, Tuesday, July 19, 2011. Government forces shelled rebel positions Tuesday near the strategic oil town of Brega, killing rebel fighters and wounding dozens, a medic said. Rebel forces have been pushing to seize the front-line town on Libya's coast for close to a week, but they say fields of land mines laid by Moammar Gadhafi's forces have slowed the advance. (AP Photo/Sergey Ponomarev)
A wounded rebel fighter is transported from the emergency vehicle to the hospital in rebel-held Ajdabiya, Libya, Tuesday, July 19, 2011. Government forces shelled rebel positions Tuesday near the strategic oil town of Brega, killing rebel fighters and wounding dozens, a medic said. Rebel forces have been pushing to seize the front-line town on Libya's coast for close to a week, but they say fields of land mines laid by Moammar Gadhafi's forces have slowed the advance. (AP Photo/Sergey Ponomarev) Een gewonde opstandeling wordt verzorgd in het ziekenhuis van Ajdabiya. Foto AP/Sergey Ponomarev

Bij gevechten om de controle over de Libische oliestad Brega zijn gisteren en vandaag achttien doden en nog eens honderdvijftig gewonden gevallen aan de kant van de rebellen. Dat zegt een arts in het ziekenhuis van Ajdabiyah, een stad die volledig in handen is van de opstandelingen, tegen persbureau Reuters.

In zes dagen tijd zouden al meer dan vijftig rebellen zijn gedood, meldt een andere arts aan persbureau AP. De stad Brega vormt een belangrijke strategische punt aan oostelijke front in de burgeroorlog, want in de Oost-Libische stad ligt een belangrijke exportterminal voor olie met een raffinaderij en een chemische fabriek.

Maandag werd door woordvoerders van de rebellen nog gemeld dat de stad in handen was van de opstandelingen, maar de zware verliezen die vandaag en gisteren geleden zijn duiden op hevig verzet van de troepen van Gaddafi. Inmiddels zou Brega omsingeld zijn door rebellen en voor een groot deel onder controle hun staan, maar dat wordt bestreden vanuit het kamp-Gaddafi.

In de maanden sinds de opstand tegen de Libische leider is de controle over de olieterminal al meerdere keren van kant gewisseld.