Zomer? Dan de fontein in

Hard, romantisch, exotisch. Elke wereldstad heeft zijn eigen imago. NRC Handelsblad gaat deze zomer op zoek naar de werkelijkheid achter het cliché van de wereldstad. Elke week een andere stad, met elke woensdag een portret in foto’s. Deze week: Moskou

A former Russian border guard waves a Russian Border guard flag, as he bathes in a fountain of Moscow's Gorky Park, to celebrate Border Guards Day in Moscow, Russia, Saturday, May 28, 2011. (AP Photo/Mikhail Metzel) AP

n Moskou schommelt de temperatuur in juli en augustus rond de dertig graden. Het is benauwd. Wind is er amper en je hebt steeds het gevoel dat het ieder moment kan gaan onweren.

Veel Russen zoeken daarom verkoeling in het water. De stad kent weliswaar een redelijk schone rivier, de Moskva, maar die is voor het overgrote deel van hoge kademuren voorzien. Je kunt er niet makkelijk in baden.

Een alternatief bieden de enkele fonteinen die de stad telt. Op het Poesjkinplein zijn er twee en die nodigen iedereen, van jong tot oud, uit om erin te springen en zich door het water te laten afkoelen. Het is een lavende ervaring, een opluchting die je iedereen kunt aanraden, al is het maar omdat er weinig alternatieven zijn.

Opvallend genoeg is het niet verboden. En dat weten de Russen. Burgers springen in het water, en ook militairen, vaak nog gedeeltelijk in uniform. Zijn ze lichtelijk aangeschoten, dan uiten ze met verve hun door de zomerzon aangewakkerde patriottistische gevoelens, al dan niet met het vaandel van hun regiment in handen.

Voor de moeders met jonge kinderen is er de paradijselijke Fontein van de Vriendschap tussen de Volkeren. Te midden van de gouden vrouwenbeelden is het vorstelijk spetteren, met een vleugje Sovjet-nostalgie.

Michel Krielaars