Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Woningcorporatie wil 60 miljoen van bestuurder na fiasco campus Maastricht

Zo had de nieuwe universiteitscampus er in Maastricht uit moeten zien.

Woningstichting Servatius uit Limburg wil zestig miljoen euro verhalen op een oud-bestuurder en de raad van toezicht. De corporatie houdt ex-topman Leks Verzijlbergh en acht toezichthouders verantwoordelijk voor het fiasco rondom het project ‘Campus Maastricht’, dat noodgedwongen is stopgezet. Dat meldt persbureau Novum.

Volgens de corporatie is Servatius onder leiding van Verzijlbergh ‘enorm’ risicovolle verplichtingen aangegaan. De raad van toezicht heeft volgens Servatius gefaald door niet tijdig in te grijpen.

De Universiteit Maastricht vroeg Servatius in 1999 mee te denken over studentenhuisvesting voor vijfhonderd studenten, een sporthal en kantoren. De bekende Spaanse architect Santiago Calatrava werd gevraagd een campus te ontwerpen. Het project werd, voor rekening van Servatius, steeds omvangrijker. In 2009 werd de stekker eruit getrokken wegens een ‘enorme en onbeheersbare’ kostenstijging.

Corporatie moest architect vier miljoen euro betalen

Na uitspraak van de rechter maakte Servatius in mei dit jaar alsnog vier miljoen euro over aan de architect Santiago Calatrava. Servatius meende Calatrava slechts te hoeven betalen voor het gerealiseerde deel van de door hem ontworpen campus. Nadat de bouw in november 2009 was stilgelegd, vond de architect dat hij aanspraak maakte op het afgesproken percentage van de totale bouwsom (10,25 procent). De rechter gaf hem gelijk.