Wie zei wat wanneer? Tijdslijn commentaren afluisterschandaal

Een ketel gaat harder fluiten naarmate er meer druk op staat. Die wet lijkt ook op te gaan voor David Cameron, Rupert Murdoch en alle anderen die zich moeten verdedigen in het News-of-the-World-schandaal. Terwijl ze de aantijgingen eerst ontkenden, zoeken ze nu naar superlatieven om de schande ervan uit te drukken.

The Guardian heeft dat ‘flip-floppen’ nu met een tijdslijn inzichtelijk gemaakt: de meest relevante reacties van News Corporation, de politie en politici zijn op datum gerangschikt. Vanaf augustus 2006, toen de afluisterende journalist Clive Goodman werd gearresteerd, tot gisteren, de dag waarop de Murdochs gehoord werden door een parlementscommissie.

Enkele citaten
David Cameron: “Dit is een groot probleem, maar we zijn ook een groot land.” (19 juli 2011)

Rupert Murdoch: “Dit is de meest vernederende dag van mijn leven.” (19 juli 2011, hoorzitting parlement)

News of the World: “Laten we duidelijk zijn. Noch het politieonderzoek noch ons eigen onderzoek heeft enig bewijs opgeleverd.” (12 juli 2009)

John Yates: “Je mag ons als eerste bekritiseren als uitkomt dat we vrij hebben genomen om ergens te vissen, enkel omdat dat ons een goed idee leek.” (12 juli 2009, de assistent-commissaris van de Londense politie, stapte maandag op.)

John Yates: “Als ik toen had geweten wat ik nu weet, dan had ik anders gehandeld. Ik ben verantwoordelijk en het is gebeurd onder mijn toezicht en het is duidelijk dat ik meer had kunnen doen.” (9 juli 2011)

News Corporation: “Alle onverantwoorde en ongefundeerde aantijgingen tegen News of the World, andere titels van News International en journalisten zijn vals.” (12 juli 2009)

Andy Coulson: “Als een woordvoerder een woordvoerder nodig heeft, is het tijd om op te stappen.” (21 januari 2011, de oud-hoofdredacteur neemt ontslag als woordvoerder van Cameron)

David Cameron: “Ik vind het erg jammer dat Andy Coulson heeft besloten om af te treden.” (21 januari 2011)

Sorry’s turven in ontslagredes
Ontkennen, erkennen en spijt betuigen. Dat is de rode draad in de tijdslijn van The Guardian. Populair is de verklaring dat de verantwoordelijken met de wetenschap van nu anders gehandeld zouden hebben. Dat geldt ook voor het argument dat zij van niets hebben geweten. De krant heeft ook de woorden geturfd in de ontslagredes. “Yates was de enige die het woord ‘spijt’ twee keer gebruikte”, merkt The Guardian op. “Bij Les Hinton was er sprake van ‘verdriet’. Maar slechts één zei ‘sorry’: Rebekah Brooks.” Het is een verhaal over degenen die de macht hebben, zei Guardians onderzoeksjournalist Nick Davies eerder. Hoe die machtigen met elkaar verstrengeld zijn, maakt de krant inzichtelijk met de de datawolk ‘Wie kent wie en hoe?’.

Eerder in deze serie:
Imperium van Murdoch brokkelt af omdat niemand meer bang voor hem is
Strengere persregels verkeerde reactie op News of the World-schandaal
Murdoch hackte de democratie. Uiteindelijk pikte het volk dat niet
Britse schandaalpers haalt gelijk over rug Dominique Strauss-Kahn
Politiek heeft draaikonten nodig. Naar voorbeeld van Lincoln