Waar komen 'extra' vitamines vandaan?

Mieke Steenhof vraagt zich af wat de bron is van vitamines die worden toegevoegd aan bijvoorbeeld yoghurtdrankjes. Kunnen vitamines synthetisch worden gemaakt of worden ze uit groente en fruit onttrokken? „En wat gebeurt er dan met dat overgebleven fruit?”

Er staat niemand avond aan avond citrusvruchten te persen, dat zou veel te duur zijn. De meeste vitamines zijn synthetisch. Ze worden nagebouwd.

Dat gebeurt via ingewikkelde, scheikundige processen. Door destillatie – verdamping – slijp je er bepaalde stoffen af, door synthese voeg je er bepaalde stoffen bij. Ook fermentatie is een veelgebruikte methode: bacteriën in een vat zetten biologische stof om in vitamine.

Een vitamine ontstaat dus niet zomaar. Er moet al iets zíjn, een basisstof waaruit je vitamine kunt kneden. Dat kan van alles zijn: een suikermolecuul, maïszetmeel, soja.

Je kunt ook thuis vitamine maken uit, bijvoorbeeld, broccoli. In theorie. „Maar dat is duur en onnodig”, zegt Bert Pott, onderzoeker bij vitamineleverancier Vitablend uit Wolvega. Je zou broccoli helemaal kapot kunnen koken, vermalen en de vitamine er via scheidingsprocessen uit halen. „Wat je overhoudt zijn fijne kristallen. Pure vitamine.” Maar het levert je per krop misschien enkele milligram op, veel minder dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Wereldwijd zijn er tien fabrieken waar in grote reactorvaten vitamines worden gemaakt, vertelt Pott. Vrijwel allemaal staan ze in China, vanwege het dure, arbeidsintensieve proces. De vitamines worden in kristal- of poedervorm naar Nederland verscheept. Pallets vol.

Dat synthetische spul is overigens helemaal niet verkeerd, zegt het Vitamine Informatie Bureau (VIB) in Bloemendaal. In voedingsmiddelen zitten vitamines vaak gebonden. Ze moeten tijdens de spijsvertering worden vrijgemaakt. Synthetische vitamines kunnen veel makkelijker door het lichaam worden opgenomen.

Maar dat betekent niet dat toegevoegde vitamines de natuurlijke kunnen vervangen, waarschuwt het VIB. „In groente, fruit, zuivel, vlees en brood zitten nog veel meer stoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid, zoals vezels en mineralen. Gezond en gevarieerd eten blijft belangrijk.”

Freek Schravesande

    • Freek Schravesande