VS: het is aan de Libiërs of Gaddafi in Libië mag blijven

EDITOR'S NOTE: PICTURE TAKEN ON A GUIDED GOVERNMENT TOUR Supporters of Libya's leader Muammar Gaddafi take part in a rally in the town of al-Aziziyah ,55 km south east of Tripoli, July 19, 2011. REUTERS/Louafi Larbi (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Aanhangers van de Libische leider Moammar Gaddafi tijdens een betoging in al-Aziziyah. Foto Reuters / Louafi Larbi

Moammar Gaddafi moet afstand doen van de macht, maar het is aan de Libische bevolking om te bepalen of hij in Libië mag blijven. Dat zei een woordvoerder van het Witte huis vandaag in reactie op de uitspraken van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé.

Juppé zei dat ‘een van de hypotheses is dat hij in Libië blijft, onder de voorwaarde dat hij geheel uit het politieke leven stapt’. De opstandelingen stonden er in eerste instantie op dat Gaddafi het land zou verlaten, maar sommigen zijn intussen bereid te accepteren dat hij in Libië blijft.

Gaddafi niet van plan te vertrekken


Gaddafi is ondertussen geenszins van plan om af te treden of te vertrekken uit het land dat hij veertig jaar heeft geleid. De internationale gemeenschap is dan ook naarstig op zoek naar een manier om Gaddafi het veld te laten ruimen, nu de militaire operatie van de NAVO haar vijfde maand ingaat en er sprake is van een militaire patstelling.

Vorige week erkenden meer dan dertig landen de Nationale Overgangsraad van de oppositie als de legitieme regering van het land. Daarmee komen mogelijk miljarden euro’s voor de oppositie beschikbaar. Gaddafi verwierp de beslissing tot erkenning onmiddellijk.