VN: nog eens 120 miljoen extra nodig voor Hoorn van Afrika

A woman walks on July 19, 2011 with her children to a transit center in the Dolo Ado refugee camp in southern Ethiopia. The UN refugee agency said on July 19 that death rates among refugees arriving in Ethiopia's Dolo Ado area reached 7.4 deaths per 10,000 in June, 15 times more than the baseline rate in sub-Sahara Africa. The United Nations said on July 20, 2011 that famine has hit two parts of rebel-held Somalia, with up to 350,000 people affected in the most severe food crisis in Africa for two decades. The extreme drought is affecting more than 10 million people in the Horn of Africa. AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT Een vrouw loopt met haar kinderen door het vluchtelingenkamp Dolo Ado in het zuiden Ethiopië. Foto AFP/Roberto Schmidt

De FAO, de voedsel- en landbouworganistatie van de Verenigde Naties, heeft vandaag gezegd dat er nog eens 120 miljoen euro aan hulpgeld nodig is voor de Hoorn van Afrika die getroffen wordt door extreme droogte en hongersnood.

“Laat ons niet vergeten dat we maar een korte periode hebben waarin we vele levens kunnen redden”, aldus de regionale coördinator van de FAO Rod Charters in een verklaring. Vanochtend maakten de VN bekend dat in delen van Somalië officieel sprake is van hongersnood.

VN-organisaties schatten dat er in totaal ruim 1,3 miljard euro nodig is om de crisis effectief te bestrijden. Daarvan is nu iets meer dan de helft binnen. Hulporganisaties komen nog zo’n 560 miljoen euro tekort.

Oxfam International vindt het “moreel onverdedigbaar” dat westerse overheden niet daadkrachtiger reageren op de crisis in de Hoorn van Afrika. Fran Equiza, regionaal directeur van de Britse hulporganisatie schreef vandaag op haar website: “Deze crisis was te voorkomen en oplossingen zijn nog steeds voorhanden”. Oxfam International zegt dat westerse overheden “willens en wetens” nalatig zijn geweest.