Verdeelde cijfers van banken VS

Drie Amerikaanse banken presenteerden gisteren de kwartaalcijfers. Verlies van de een werd beter ontvangen dan winst van de ander.

Bijna vier jaar na de kredietcrisis begint het voor Bank of America pas echt pijn te doen. De bank, een van de grootste in Amerika, maakte deze week het grootste verlies in de geschiedenis van het bedrijf bekend. Over het tweede kwartaal van 2011 leed Bank of America een verlies van 8,8 miljard dollar (6,2 miljard euro). In hetzelfde kwartaal van vorig jaar boekte de bank nog een winst van 3,1 miljard dollar.

De zogeheten rommelhypotheken zorgen nu, jaren na het uitbreken van de kredietcrisis, voor het enorme verlies van Bank of America. Eind juni maakte de Amerikaanse bank bekend dat het een schikking heeft getroffen met 22 financiële instellingen – waaronder Aegon en ING – voor een bedrag van 8,5 miljard dollar. Daarnaast heeft de bank nog eens 5,5 miljard dollar gereserveerd voor een andere schikking over deze obligaties en rekent de bank op nog eens 6,4 miljard aan andere kosten met betrekking tot hetzelfde dispuut.

De financiële instellingen die in de clinch lagen met Bank of America hadden hypotheekobligaties gekocht van de hypotheekbank Countrywide. Die bank was ooit de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten.

Na het uitbreken van de crisis bleek dat deze bank op grote schaal hypotheken had verstrekt aan Amerikaanse huishoudens die zich dat helemaal niet konden veroorloven. Tijdens de kredietcrisis kwam de bank in grote problemen omdat Amerikaanse huizenkopers massaal niet langer aan hun hypotheekverplichtingen konden voldoen. In 2008 werd deze grote hypotheekverstrekker door de Bank of America gekocht voor 4 miljard dollar.

Bank of America erfde daarmee wel de problemen die Countrywide zich op de hals had gehaald met het verkopen van in totaal 424 miljard dollar aan hypotheekschulden. Deze beleggers klaagden na het uitbreken van de crisis dat de hypotheekobligaties die zij hadden gekocht ‘rommelhypotheken’ bleken te zijn en dat ze door Countrywide verkeerd waren voorgelicht.

Met de schikking eind juni van 8,5 miljard dollar heeft Bank of America deze ruzie met de beleggers opgelost. Zij eisen nu niet langer dat Bank of America de obligaties ter waarde van 424 miljard dollar terugkoopt. Volgens Bank of America is van deze 424 miljard dollar 221 miljard dollar nog niet afgelost. Het recordverlies van de Bank of America werd desondanks positief ontvangen door analisten. Zij hadden op een nog groter verlies gerekend.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs maakte gisteren een winst van 1,09 miljard dollar bekend over het eerste kwartaal van 2011. Daar reageerden beleggers juist teleurgesteld op. Terwijl de winst in vergelijking met vorig jaar met 77 procent is gestegen. Maar er werd op een hogere winst en hogere omzet gerekend. Want Goldman Sachs boekte in het tweede kwartaal van 2010 vooral een lagere winst door een boete van 600 miljoen dollar in het Verenigd Koninkrijk omtrent een belastinggeschil en een schikking 550 miljard dollar met de toezichthouder SEC voor een fraudezaak met hypotheekobligaties. De omzet en winst kwamen toen uit op 8,8 miljard en 613 miljoen dollar.

De zakenbank zag afgelopen kwartaal vooral de inkomsten teruglopen uit de effecten- en valutahandel voor institutionele beleggers, qua winst het grootste onderdeel van de bank. De inkomsten bij dat onderdeel daalden met 29 procent tot 3,52 miljard dollar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Goldman Sachs maakte in reactie op de kwartaalcijfers bekend dat het 1000 banen gaat schrappen.

Ook de Amerikaanse bank Wells Fargo, grote hypotheekverstrekker, maakte gisteren de resultaten over het tweede kwartaal bekend. De winst steeg sterk in vergelijking met vorig jaar. Wells Fargo boekte een winst van 3,9 miljard dollar, een stijging van 30 procent in vergelijking met de 3 miljard dollar van vorig jaar. De bank boekte vooral winst door lagere kosten.

Wat ook hielp is dat de bank 1,4 miljard dollar minder op leningen hoefde af te schrijven dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De bank heeft een portefeuille van in totaal 1.800 miljard dollar aan woninghypotheken.

    • Tom Kreling