Vader Schleck wist het: zijn zoons komen tekort

Fränk en vooral Andy Schleck waren gisteren in Gap de grote verliezers na een schijnbaar lichte etappe. Maar in deze Tour kan morgen alles anders zijn, weten volgers in de karavaan

Saxo Bank rider Alberto Contador of Spain (R) cycles ahead of Europcar rider and race leader Thomas Voeckler of France (C) and Leopard rider Andy Schleck of Luxembourg during the 16th stage from Saint-Paul-Trois-Chateaux to Gap at the Tour de France 2011 cycling race July 19, 2011. REUTERS/Denis Balibouse (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING) REUTERS

Hij had het toch voorspeld, zei vader Johnny Schleck bij de teambus van Leopard-Trek aan de finish in Gap. Zijn jongste zoon Andy, topfavoriet voor de Tourzege, verloor gisteren in de zestiende etappe naar Gap meer dan een minuut, na een onverwacht furieuze aanval van zijn concurrenten Cadel Evans en Alberto Contador. „Ik heb bij het Luxemburgs kampioenschap al gezegd dat Andy moet gaan voor een podiumplaats. Iedereen roept hier ‘Andy, Andy, Andy’. Maar het gaat te ver hem de druk op te leggen dat alleen de eindzege een goed resultaat is. Die jongen is pas 26 jaar. Binnen twee of drie jaar kan hij de Tour winnen.”

Gladjes leken de broers Schleck op weg naar de Alpen, om daar de 98ste Tour de France in hun voordeel te beslissen. Fränk (31) als eerste van de favorieten in het klassement achter de verrassende geletruidrager Thomas Voeckler. Andy, afgelopen twee jaar tweede in de Tour, vlak daarachter. Geen valpartijen in de hectische eerste tien dagen, ploeg nog altijd sterk. Hun aanvalletjes in de Pyreneeën oogden bijna speels. Wat kon hen gisteren gebeuren, in het overgangsritje van 162,5 kilometer naar Gap? Al klaagde Andy ’s ochtends in sportkrant L’Equipe over de afdaling van de laatste klim, die volgens hem te gevaarlijk was. Maar dan nog.

Tot om even na vieren op de 1.265 meter hoge en niet zo steile Col de Manse (tweede categorie) weer eens bleek dat in deze Tour alles mogelijk is. Achter een groepje koplopers, van wie de zwaargebouwde Noor Thor Hushovd zijn tweede ‘bergrit’ won, viel plotseling Contador aan. Evans deed voluit mee, Samuel Sanchez hing er op het tandvlees aan. Maar de Schlecks verloren, net als Ivan Basso.

Op achterstand begonnen ze aan de gevreesde afdaling van La Rochette, waar Lance Armstrong in 2003 wonderbaarlijk ontsnapte door het weiland toen vlak voor hem Joseba Beloki tegen het wegdek sloeg. Toen was het asfalt gesmolten van de hitte, nu nat van de regen. Evans suisde zonder aarzeling naar beneden. Bij de achtervolgers glipte Anthony Roux onderuit. Andy Schleck schoot pardoes uit z’n klikpedaal en verloor snel meer terrein. Fränk hield de schade aan de finish beperkt tot twintig tellen, zijn jongere broer verloor 1.09 minuut op Evans. „Ik ben de grote verliezer van de dag”, gaf hij na afloop toe. Een verklaring? „Het is schandalig dat ASO [Tourorganisatie, red] zo’n afdaling opneemt in het parcours. „Willen ze renners op de fiets of in de ambulance? “

In de aanloop naar de Tour hadden de broers juist deze afdaling speciaal nog eens verkend bij hun trainingstochten door de Alpen, vertelde vader en oud-renner Johnny Schleck, voordat zijn zoons werden bestormd door de media bij de teambus van Leoprad-Trek. „Ze wisten van het ongeluk van Beloki en dat het gevaarlijk was, de angst voor deze afdaling zat er vooraf al in. Elke coureur kent dat gevoel. Ja, dat kon je zien aan de wijze waarop Andy naar beneden reed.”

Normaal gesproken is Andy de rustigste van de twee. „Hij lijkt het meest op mijn vader”, vertelde hun oudere broer Steve voor de Tour. „Fränk is nerveuzer, als mijn moeder.” Maar uitgerekend Fränk, die in zijn carrière een aantal keren zwaar ten val kwam, behield gisteren de rust. „Complimenten voor Alberto. We hadden vandaag geen aanval verwacht. De afdaling was te gevaarlijk. Maar dit verlies is geen tragedie.”

Schuin tegenover het kamp Leopard-Trek, op hooguit twintig meter afstand, glorieerde ex-werkgever Bjarne Riis bij de bus van Saxobank. Vorig jaar gingen de Schlecks, die hij liet debuteren bij de profs, met slaande deuren bij hem weg. De Deense ploegleider zette Andy zelfs uit de Vuelta na een nachtelijke stappartij. De broers namen vrijwel de hele inboedel mee bij hun oude ploeg en begonnen hun eigen team.

Riis bleef achter met zijn grote aankoop Contador, die al snel in problemen kwam door een dopingaffaire. Omdat Tourdeelname onzeker was vanwege een dreigende schorsing, reed de Spanjaard in de door hem gewonnen Giro. Om vervolgens vermoeid te beginnen aan de Tour en meteen tijd te verliezen door een val. Op de rustdag zette Riis de Schlecks wat onder druk. „Als één van de twee wil winnen, zal de ander zich moeten opofferen.” Contador sprak over aanvallen in de Alpen, maar niet al op weg naar Gap.

„Ik heb altijd gezegd dat Contador de grote favoriet is”, zei vader Schleck. „Hij kan op de lange klimmen in de Alpen het verschil maken.” Zijn beide zoons hadden een half uur na afloop de haren weer in de plooi. Daar was de bravoure terug. Kansen genoeg om in de ritten van vandaag (Pinerolo), morgen (Galibier) en overmorgen (Alpe d’Huez) iets recht te zetten.

Zelfs BMC-ploegleider John Lelangue, die kopman Evans gisteren de beste indruk zag maken van allemaal, wilde dat wel beamen. „In deze Tour kan morgen alles anders zijn.”

    • Maarten Scholten