Uruguay met Suárez op weg beste land ooit in Copa América te worden

Luis Suárez was gisteravond weer eens de grote man bij Uruguay, dat kleine Zuid-Amerikaanse landje dat op voetbalgebied altijd consequent presteert ver boven wat je op basis van de bevolkingsgrootte (3,5 miljoen) zou mogen verwachten.

Na de verloren halve finale op het WK vorig jaar tegen Nederland, waarin Suárez niet meedeed, is het op de Copa América wel gelukt om tot de finale door te dringen - dankzij twee doelpunten in de tweede helft van de oud-Ajacied en oud-FC Groningenspeler. Peru liet zich niet zonder slag of stoot naar de slachtbank leiden, kijk bijvoorbeeld maar eens naar de klassieke elleboog van aanvoerder Vargas (minuut 1.40). Ook hieronder de doelpunten van Suárez, overigens.

http://www.youtube.com/watch?v=LhxGKcf5a3Y

Uruguay werd in de pre-historie van het voetbal al eens wereldkampioen (1930), om deze stunt in Brazilië (1950) nog eens te herhalen na een epische wedstrijd in de finalegroep tegen het gastland in een driedubbel uitverkocht Maracanã-stadion.

De bizarre voetbalprestaties van Uruguay, dat ingeklemd ligt tussen Brazilië en Argentinië aan de oostkust van het Zuid-Amerikaanse continent, laten zich nog het best illustreren door ‘s lands resultaten op de de Copa América. Uruguay, overigens ook het vaakst deelnemer aan het Zuid-Amerikaanse kampioenschap, werd liefst veertien keer winnaar en deelt daarmee de eerste plaats op de ranglijst van toernooiwinnaars met Argentinië.

Uruguay kan zondag alleen aan kop komen in die ranglijst door de finale van de Copa América 2011 te winnen van de sterkste in de andere halve finale: Paraguay tegen Venezuela.

    • Bart Hinke