Uitgelicht

Hard-line islamist fighters exchange gun fire with government forces in Mogadishu on July 3, 2009. The fighting broke out in the south Mogadishu district of Karan this week after Somali government forces tried to retake positions previously lost to insurgent fighters of the Al-Shabaab Islamist movement and Hezbul Islam opposed to the Somali government. Nearly 250 people including senior Somali government officials were killed and more than 200000 Mogadishu residents have been displaced in the last two months of intense confrontations between the internationally recognized government and insurgents of Al-Shabaab and Hezbul Islam who control much of southern and central regions of the war wrecked Horn of Africa country. AFP PHOTO/ MOHAMED DAHIR AFP

Film

What Women Want (Nancy Meyers, 2000, VS). Nadat een haardroger in zijn badkuip is gevallen, kan reclameman Mel Gibson hóren wat vrouwen denken. Mild feministische komedie benut melodramatische mogelijkheden van dit gegeven effectiever dan de komische. Met Helen Hunt als Gibsons chef. RTL 5, 20.30-23.00u.

Fatal Attraction (Adrian Lyne, 1987, VS). Veelbesproken, postfeministische thriller in de stijl van Hitchcock kan men opvatten als metafoor van de aids-paranoia maar is in elk geval een pleidooi voor het monogame huwelijk. Initiatiefrijke carrièrevrouw Glenn Close terroriseert, na een weekeinde overspel, het leven van gehuwde advocaat Michael Douglas. RTL 8, 20.30-23.00u.

La tourneuse de pages (Denis Dercourt, 2006, Frankrijk). Een wraakfilm waarin geen bloed vloeit en een ijzige film waar je het warm van krijgt. Net zo berekenend als zijn hoofdpersoon (prachtige rol van Déborah François) leidt regisseur-scenarist Dercourt ons door zijn met veel elegantie uitgevoerde psychologische thriller waarin je bij het eerste beeld al weet dat dit niet goed gaat aflopen. Opwindend, klassiek opgebouwd, vol suspense en met koele kleuren, die bij de hoofdpersoon passen. Alles is klein gehouden, zoals de kamermuziek die erin gespeeld wordt. Canvas, 20.45-22.10u.

Cross of Iron / Steiner – Das eiserne Kreuz (Sam Peckinpah, 1977, West-Duitsland/Engeland). Briljant uitgevoerde, maar zwaar op de maag liggende oorlogsfilm over een Duits bataljon dat aan het oostfront wordt gedecimeerd, waarbij onderlinge animositeit de gruwelen nog harder doet aankomen. Met James Mason, James Coburn en Maximilian Schell. RTL 7, 22.00-00.40u.

Informatief

Terzake. Na meer dan twintig jaar burgeroorlog is Somalië in de ban van oorlogsgeweld en haat. Dat geldt des te meer voor de hoofdstad Mogadishu. Radicale islamitische milities strijden tegen door het Westen gesteunde regeringstroepen, die hooguit een paar wijken van de stad in handen hebben. Op de soldaten van de Afrikaanse Unie na is de internationale gemeenschap weggetrokken uit Somalië. Hulporganisaties wordt het werken onmogelijk gemaakt en binnen- en buitenlandse journalisten worden er geweerd. Canvas, 20.00-20.45u.

Levy. Eerste deel van het tweeluik Stikken of slikken, waarin Gideon Levy de verkrijgbaarheid van medicijnen in de Derde Wereld onderzoekt. Het ontwikkelen van een medicijn kost soms honderden miljoenen euro’s of dollars. Tegelijkertijd is men in landen zoals India steeds beter in staat om zogenoemde ‘generieke’ medicijnen te maken: medicijnen die dezelfde werking van de erkende namen hebben, maar slechts een fractie daarvan kosten. Niet raar dus dat de grote farmaceutische bedrijven een goede bescherming van hun patentrecht willen. Maar zijn ze niet te streng voor een continent als Afrika, waar de bedrijven maar 1 procent van hun winst behalen, terwijl bijvoorbeeld hiv/aids medicijnen er wel van van levensbelang zijn? Ned. 2, 21.25-22.00u.

Space Shuttle – a horizon guide. Als alles goed gaat, landt morgen het ruimteveer Atlantis, waarmee het einde aanbreekt voor het 30-jarige Space Shuttle-programma. Deze BBC-documentaire maakt de balans op van drie decennia shuttlevluchten, waaronder tragedies zoals de ontploffing van de Challenger in 1986 en het uiteenspatten van de Columbia in 2003 bij haar terugkeer in de atmosfeer. Maar de shuttles boekten ook spectaculaire successen, zoals het in de ruimte brengen – en daarna repareren – van de ruimtetelescoop Hubble. Canvas, 22.10-23.10u.

So teuer wie möglich. Reportage over het verzet van de grote Duitse elektriciteitsconcerns tegen het besluit van de Duitse regering om te stoppen met kernenergie, na de ramp met de Japanse kerncentrale van Fukushima. Hubert Seipel onderzoekt de kernenergielobby van de grote elektriciteitsleveranciers. ARD, 23.30-00.15u.

Amusement

The great British weather. Interactieve liveshow rond de obsessie voor het weer in Groot-Brittannië. Het land zou het regenachtigste van West-Europa zijn, en dan vooral meer in het westelijk deel van het land dan het oostelijk deel. Presentator Alexander Armstrong onderzoekt in Ullswater (Merendistrict) het waarom. Chris Hollins bezoekt Rain Gauge Cottage, het natste huis in Engeland, en Larry Lamb duikt in de geschiedenis van de paraplu. Carol Kirkwood duikt in een cumuluswolk, met een hangglider. BBC 1, 20.30-21.27u.

Mad men. Dertiendelige Amerikaanse dramaserie over de New Yorkse reclamewereld in de jaren 60 (derde reeks). Betty krijgt promotie in de Junior League, net op tijd voor het reservoirproject. Om het Hilton-account veilig te stellen, tekent Don een driejarig contract. Ned.2, 22.45-23.35u.