Turkse Super Cup later door omkoopschandaal

Het is onduidelijk of de Turkse voetbalcompetitie wel op 5 augustus kan beginnen.

Vanwege het grootschalige omkoopschandaal in het Turkse voetbal is de Turkse Super Cup uitgesteld. Fenerbahçe en Besiktas zouden op 31 juli de finale spelen, maar gisteren is bekendgemaakt dat het duel later dit jaar wordt gespeeld.

Dat zei de Turkse voetbalbond gisteren. Beide clubs zijn mogelijk betrokken bij de omkoopaffaire in het Turkse voetbal. Er is nog geen nieuwe datum vastgesteld. Ook de start van de competitie, die voor begin augustus gepland staat, wordt mogelijk uitgesteld.

In afwachting van het proces heeft een Turkse rechtbank al 31 mensen gevangen gezet. Onder hen ook de voorzitter van de landskampioen Fenerbahçe, Aziz Yildirim.

Door het omkoopschandaal verloopt de voorbereiding op het nieuwe seizoen chaotisch. Bondsvoorzitter Mehmet Ali Aydinlar zei gisteren dat het nog niet duidelijk is of de competitie volgens de planning op 5 augustus zal beginnen.

In elk geval negentien verschillende wedstrijden in het afgelopen seizoen werden gemanipuleerd in de twee divisies van het Turkse voetbal. Keepers lieten ballen expres doorgaan, spitsen hadden hun dag niet, scheidsrechters keken de andere kant op als het nodig was. Het gaat om het grootste voetbalschandaal uit de Turkse geschiedenis. Fenerbahce wordt wegens omkoping vrijwel zeker de Turkse titel afgenomen. (Reuters)