Sherlock in de nieuwe eeuw

scene uit de televisieserie Sherlock (2010) FOTO: BBC SHERLOCK BBC One Picture shows: Benedict Cumberbatch as Sherlock Holmes and Martin Freeman as Doctor John Watson WARNING: Use of this copyright image is subject to the terms of use of BBC Pictures' BBC Digital Picture Service. In particular, this image may only be published in print for editorial use during the publicity period (the weeks immediately leading up to and including the transmission week of the relevant programme or event and three review weeks following) for the purpose of publicising the programme, person or service pictured and provided the BBC and the copyright holder in the caption are credited. Any use of this image on the internet and other online communication services will require a separate prior agreement with BBC Pictures. For any other purpose whatsoever, including advertising and commercial prior written approval from the copyright holder will be required. BBC/Hartswood Films

KRO Detectivemaand: SherlockNed.1, 21.30-23.05 uur

Sherlock Holmes houdt een website bij, ‘The Science of Deduction’, en zijn knecht Watson onderhoudt op aanraden van zijn therapeut een blog om zijn Afghaanse oorlogstrauma te verwerken. In de nieuwe detectiveserie Sherlock is de oerspeurder verhuisd naar de 21ste eeuw.

De moderne versie van Sherlock Holmes was vorig seizoen de op één na best verkochte tv-serie van de BBC. De Britse publieke omroep verdient miljoenen aan de verkoop van dramaseries op de internationale tv-markt. Sherlock wordt uitgezonden in 180 verschillende landen, vanaf vanavond ook in Nederland.

Er is een vrouw dood. Haar jas is vochtig, maar in Londen is het droog. Waar heeft het net geregend, zo dicht bij Londen dat haar jas nog nat kan zijn? Juist, Cardiff. Sherlock Holmes ziet dit in een fractie van een seconde, tot verbijstering van zijn toehoorders. Het verbluffende tempo en virtuoze ritme waarop acteur Benedict Cumberbatch zijn bevindingen opdist, maakt van hem een slam poet, op zijn bekakt Brits. „Wat moet het heerlijk rustig zijn in jullie brein”, voegt hij zijn publiek soms nog even pesterig toe.

De wit gepoederde Holmes opereert in een hypermodern, monumentaal Londen. Straatbeelden in groothoeklens, imposante gevels die voorover lijken te tuimelen, een trap die omhoog draait als een slakkenhuis. De stad hult zich in schemerige aardetinten. De strakke, ruimtelijke shots toveren elk straatbeeld om tot een kubistisch schilderij.

Herien Wensink

    • Herien Wensink