Schedel Japanse piloot gevonden in Pearl Harbor

De Amerikaanse legerbasis Pearl Harbor op 7 december 1941, nadat 360 Japanse oorlogsvliegtuigen een verrassingsaanval uitvoerden op de basis. Foto AFP / NPS
De Amerikaanse legerbasis Pearl Harbor op 7 december 1941, nadat 360 Japanse oorlogsvliegtuigen een verrassingsaanval uitvoerden op de basis. Foto AFP / NPS De Amerikaanse legerbasis Pearl Harbor op 7 december 1941, nadat 360 Japanse oorlogsvliegtuigen een verrassingsaanval uitvoerden op de basis. Foto AFP / NPS

Op de bodem van Pearl Harbor, de Amerikaanse marinebasis in de Hawaï-archipel, is een menselijke schedel gevonden. Volgens archeologen gaat het om de schedel van een Japanse piloot die tijdens de historische aanval van Japan op de basis op 7 december 1941 de dood vond.

De schedel werd in april opgedoken, zei archeoloog Jeff Fong. Het is volgens de deskundigen uitgesloten dat deze in een oude Hawaïaanse begraafplaats lag of dat het hier gaat om een lichaamsdeel van een vermist persoon. Van wie de schedel was, wordt nog onderzocht.

Volgens Fong is het voor “75 procent zeker” dat het om een Japanse vliegenier gaat. Dat maakten de archeologen op uit andere voorwerpen die eveneens boven water zijn gehaald, zoals een Coca Cola-flesje uit de jaren veertig. De schedel lag in een kanaal nabij de scheepswerf van Pearl Harbor.