Politie kan binnenkort op straat vingerafdruk afnemen

In het najaar start een proef waarbij agenten met een apparaat op straat iemands vingerafdruk kunnen afnemen. Zo kan direct worden gecontroleerd of iemand legaal in Nederland verblijft. Foto sxc.hu

Bij controle op illegale vreemdelingen kan de politie vanaf dit najaar gebruik maken van een apparaat om vingerafdrukken op straat te kunnen afnemen. Dat meldt Trouw vanmorgen.

Het gaat om een proef van het ministerie van Veiligheid en Justitie waarbij 125 agenten uit verschillende regio’s een dergelijk apparaat, vergelijkbaar met een smartphone, meekrijgen. Momenteel kunnen agenten via hun Blackberry al ter plekke informatie over iemand opvragen om daarmee zijn of haar identiteit te controleren.

De bedoeling is dat met het apparaat direct gecontroleerd kan worden of iemand legaal in Nederland verblijft door de vingerafdruk te koppelen aan een database. Agenten controleren pas als er aanleiding is dat te doen. In het voorjaar wordt de proef geëvalueerd en wordt bekeken of het systeem breder kan worden ingezet.

Vijf jaar geleden werd een vergelijkbaar systeem ingezet in Groot-Brittannië. Vorig jaar ontstond commotie toen het aantal agenten dat er de beschikking over had werd uitgebreid en gevreesd werd dat de politie burgers van Aziatische en Afrikaanse afkomst onevenredig vaak controleerde.

    • Peter Zantingh