Politie controleert gebruik privacygegevens niet

Politie en bijzondere opsporingsdiensten hebben verzuimd onderzoek te doen naar het gebruik van privacygevoelige informatie. Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) na een inventarisatie, zo meldt persbureau Novum. Van de 25 regiokorpsen heeft alleen de Zeeuwse politie inmiddels alsnog onderzoek gedaan.

De politiekorpsen en zeven opsporingsdiensten zijn verplicht periodiek uit te zoeken of zorgvuldig wordt omgesprongen met privacygevoelige politiegegevens. Vorig jaar had dat voor het eerst moeten gebeuren, maar niet één korps of dienst deed dat op tijd.

Naast het Zeeuwse korps hebben ook de FIOD en de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Voedsel- en Warenautoriteit inmiddels de resultaten van een eerste onderzoek alsnog naar het CBP gestuurd. Bij de meeste andere korpsen en diensten moet de audit nog plaatsvinden, een aantal is er mee bezig.

    • Marije Willems