Poging Di Rupo om alsnog te formeren

De Belgische formateur Elio Di Rupo doet een nieuwe poging om regeringsonderhandelingen tussen Vlaamse en Franstalige partijen te forceren. Di Rupo, een Franstalige socialist, praat met de Vlaamse christen-democratische CD&V, die eerder weigerde aan de onderhandelingstafel te komen. Het gaat volgens Belgische media om informele gesprekken die tot doel hebben CD&V tot formele onderhandelingen over regeringsvorming te bewegen.

Eerder deze maand werd een nota van Di Rupo, die als onderhandelingsbasis moest dienen, categorisch afgewezen door de Vlaams-nationalistische N-VA geleid door Bart de Wever. Daarop liet CD&V weten niet zonder N-VA te willen regeren.

Maar Di Rupo, die graag premier wil worden, probeert de Vlaamse christen-democraten alsnog over de streep te trekken door concessies te doen in het gevoelige dossier ‘BHV’, het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Di Rupo had weliswaar voorgesteld de meeste Vlaamse gemeenten van het district af te splitsen, een oude Vlaamse eis. Maar CD&V wil dat Di Rupo verder gaat en de voorstellen kopieert die de christen-democratische leider Wouter Beke eerder deed over BHV.

Koning Albert zal zijn aanwezigheid bij de festiviteiten rond de Belgische nationale feestdag morgen beperken – naar verluidt uit ongenoegen over de politieke impasse. Albert bezoekt het traditionele défilé en het openingsconcert, maar laat het ‘Feest in de Warande’ links liggen.